Kış aylarına özel 'turuncu' koruma

Kış aylarına özel 'turuncu' koruma

Yeni yılda güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak hiç zor değil. İşte sizi koruyacak reçete...

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, kış boyunca havuç, bal kabağı, portakal gibi C vitamini açısından zengin turuncu sebzelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Kalp sağlığınız için karnabahar ve lahanayı, antioksidan için turp, kereviz, ve patates yemeyi, hayattaki dengenizi korumak için de uyumayı ihmal etmemelisiniz. Gürhan, beslenme tüyolarını şöyle anlattı:

 

1) KIŞ SENDROMUNU ATIN: Öğünlerde et, süt, tahıl ve sebze-meyvelere yer vermek, hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

2) KARBONHİDRATI EKSİK ETMEYİN: Enerjinizin artması, bağışıklık sisteminizin güçlenmesi, mutlu hissedebilmeniz için karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengede olan mönüleri tercih etmelisiniz.

3) TURUNCU SEBZELER: Turunçgiller, havuç ve bal kabağı gibi turuncu sebze ve meyveler, C, A vitamini öncüsü ve güçlü bir antioksidandır

4) YEŞİLDE SAKLI ZENGİNLİK: Karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası kış boyunca tazeliklerini ve lezzetlerini koruyan sağlıklı sebzelerdir. Folat, A vitamini ve potasyum içerikleri ile bu sebzeler kalp-damar sağlığının korunması açısından çok önemlidir.

5) ISPANAKLA PORTAKAL SUYU İÇİN: Pazı, roka, brokoli ve ıspanak gibi kış sebzelerini sık sık yiyin. Ispanak yerken içindeki demirden daha fazla yararlanmak için yanında taze portakal suyu, domates, patates püresi gibi C vitamininden zengin bir besin kaynağı ve az da olsa et tüketmektir.

6) DOĞAL ANTİBİYOTİKLER: İçerdikleri kükürtlü bileşenler sayesinde soğan ve sarımsak antibiyotik özelliğe sahiptir, vücut direncinizi artırır.

7) UYKU DÜZENİNİZİ SAĞLAYIN: Uyku düzeninizin olmaması, uyku saatlerinin dengesiz ve belirsiz olması vücudunuzun doğal dengesini bozar. Günde 8 saat uyumalısınız.

8) YARIM SAAT YÜRÜYÜN: İçinizdeki hareket etmeme isteğini zorlayarak yapmaya başlayacağınız yarım saatlik yürüyüşler 2-3 gün içerisinde alışkanlık halini alarak, hem mutluluğunuzu perçinler, hem vücudunuzun ısı dengesini sağlar hem de kilo kontrolünde başarılı olmanızı sağlar.

 

Akşam

Bu haber toplam 1091 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık