Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Kıza bakma usulü

1. Kıza Bakmada, Allah’ın Rızası ve Anne Babanın Rızası:

Müslamanın her hususta ölçüsü Allah’ın rızası yönünde olduğu gibi, kıza bakmada da doğru bir karar vermek Onun rızasıyla mümkündür. Allah’ın rızası ve ana baba bilgisi dışında nişanlanıp bilgisiz ve sorumsuzca yapılan nişan ve evlilikler çoğunlukla sıkıntı ve huzursuzluğa yol açmaktadır.

Günümüzde bazı gençler Internet, radyo, telefon veya sokakta veyahut okulda görüp tanıştığı kişilerle evlilik yapmaya karar veriyorlar. Bazıları da ailesinin rızası olmayacağı düşüncesiyle kaçarak evlenmeyi tercih ediyor. Yalnız vermiş oldukları bu karar, kişilerin ailelerinin inançlarıyla, kültürleriyle aynı olup olmadığını düşünmeden sadece nefsani bir karar olabiliyor. İşte bu sorumluluklar düşünülmeden tanışıp konuştukları bu kimseleri anne ve babalarıyla tanıştırıp evlenmeleri konusunda yardımlarını istiyorlar. Burada ihmal edilen husus, araştırmalar yapılmadan verilen karardan sonra ki, aşırı sevgi, gözü kör, kulağı sağır eder, hata ve kusurları hiç göstermez. Bu karar üzerine ailelerin onayını alıp düğün yapmak isterler, yalnız aileler bu kararı hemen hazmedemezler, çünkü kendi evliliklerinde ki, çekmiş oldukları sıkıntı, ayrıca etraftaki huzursuz olan ailelerdeki huzursuzluklar ister istemez kaygılandırır. Her ebeveyn evladına hayırlı bir eş seçmek doğumdan evlenecek yaşa kadar beklenen en önemli husustur. Yalnız evlatlerının kendi başına verdiği karar aileleri tedirgin edecektir.  

Ancak aileler, çocuklarının almış olduğu bu karar üzerine, yapacakları fazla bir şey de olamayacaktır. Yalnız yinede evlatlarının istediği şahsı ve ailelerini araştırıp sorma ihtiyacı duyacaklar. Bunun sonucu beğendikleri takdirde ise olumlu karşılayacaklar, kötü ise engel olmaya çalışacaklar veya “ne yapalım evladımız beğenmiş” deyip gönülsüz bile olsa evladının daha kötü durumlara düşeceğinden korkarak karar verip evliliklerine razı olacaklar. 

Bilgi ve sorumlulukların bilinmediği, örf ve âdetlerin bağdaşmadığı beraberliklerin birçoğu, sadece aşka yönelik başlar, ama bu evliliğin getireceği maddî ve manevî sorumluluklar, onların akıllarına hiç de gelmez, böylece sorumlulukları öğrenmeden ve konuşmadan karar verdikleri için, bu beraberlikleri onları ileride sıkıntılı ve huzursuz bir ortama sürüklemesi kaçınılmaz olur.

Nitekim evlilik gerçekleşince önceki aşk ve sevgi ortamları tamamen değişir. Kendilerine karşı maddî ve manevî sorumluluklarıyla beraber, ana-babalarına karşı da sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların yerine getirilmemesi ve duyarsız kalınma durumunda ise aile içi geçimsizlikler ortaya çıkar. Gençlerdeki yüksek sevgi ve muhabbetin yerini tamamen sevgisizliğe ve şiddete bırakır. Bu durumda eşler ümitsizliğe düşer, tamamen zıt görüş ve düşünce ortamına girerler.

İşte bu birliktelik, sadece sorumluluğun olmadığı gönül eğlencesi gibi başlar. Dolayısıyla da gençler bu evliliğin hep böyle kalacağını sanırlar, ama hiç de bekledikleri gibi olmayabilir. Kur’ân ve sünnete dayanmayan, anne ve babanın rızâsı alınmadan, bilgisiz ve sorumsuzca karar verilen evliliklerin sonu iyi olmamakta, maalesef önceden muhabbetli olan eşler adliye koridorlarında stres ve öfkenin kıskacından, aileler birbirlerinin yüzünü dahi görmek istememektedirler. Bazen de gençler ebeveynden daha dikkatli ve daha seçici olabiliyor, bu onun almış olduğu İslami terbiyeden ileri gelmektedir. Burada aranan en önemli hususta İslami yönden doğru olanın tercih edilmesidir. Ya değilse olgunluk yaşına gelen bir gencin seçici olamaması mümkün değil, burada vurgulanmak istenen husus arkadaşlıkla başlanan ve ilerisi için araştırma yapmadan karar verilen ve blinçsiz yapılmak istenen evliklerdir

Hâsılı gençler evlilik yapacağı kişiyle tanışmadan önce; evlilikle alakalı sorumlulukları göz önünde bulundurmalıdırlar. Yok, eğer bulundurmazlarsa yapacakları evlilik, sadece nefsanî arzunun yerine gelmesi için yapılmış bir evlilik olur ki, bunun da sonu felâket olur. Allah’a emanet olun.

 

Bu yazı toplam 2166 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.