Konya Pilavina Dikkat

Konya Pilavina Dikkat

Dyt. Tuba Nergiz özellikle yazın artan Konya düğün yemeği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Tuba Nergiz şunları söyledi.

Günümüzde Anadolu'nun bir çok yerinde, doğumdan ölene kadar geçen süreçte, düğün, sünnet veya her hangi bir nedenle verilecek kalabalık törenlerde çok zengin sofralara rastlanmaktadır.

Bunların en önemlilerinden biri, yaz mevsiminin gelmesiyle artan düğünler nedeniyle adından çokça söz ettiren Konya düğün pilavı ve bu adla anılan düğün yemeğinin içinde yer alan birbirinden lezzetli ve özenle hazırlanan diğer yemeklerdir.

Bu özel yemekler belli bir sırayla ve arka arkaya gelir. Bu menü yayla çorbası, etli pilav, irmik helvası, etli bamya çorbası, zerde, etli pilav, hoşaf sıralamasıyla belirlenir. Günümüzde ise hoşafın yerini hazır meyve suları almıştır. Çoğunlukla 10-12 kişilik sofralarda tek kaptan yenilen bu yemeklerden herkesin eşit miktarda tükettiğini düşünecek olursak günlük kalorinin yarısının bir düğün yemeğinde alındığı ortaya çıkacaktır. Zira her birey ortalama 1200 kalori almaktadır ve bir yetişkinin günlük enerji gereksinimi ortalama olarak 2000-2500 kaloridir. Hiç şüphesiz ki bu durum  obezite açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu sebepledir ki Konya şişmanlık probleminin var olduğu yerler arasındadır. Bir insanın günlük alması gereken kolesterol miktarının  200 mg olduğunu düşünecek olursak  tek seferde yaklaşık olarak 125 mg kolesterol alınıyor olması da özellikle kalp, hipertansiyon, kolesterol hastaları için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Bir gelenek haline gelmiş konya pilavına gitmemek olmaz ancak dikkat etmek gereklidir. İşi gereği çok sayıda davete katılmak zorunda olan iş adamları diyetlerine uygun bir düzenlemeyle kalori hesabı yapmalı ve ayrıca dikkat etmelidirler. Gerekirse uzman yardımına başvurmalıdırlar.

 

Hem düğünlere katılmak istiyor hem de bu menüden mahrum kalmak istemiyorsanız sağlıklı beslenme programınızı kesinlikle bozmamalısınız. Herkese göre daha da dikkat etmeniz  gereken rahatsızlıklarınız varsa doktorunuzun önerilerini unutmamalısınız.

 

Hatırlatma

* Konya pilavına sabah aç karna gitmeyiniz.

* Sabah hafif bir kahvaltı yapınız ve pilavı öğle yemeği gibi değerlendiriniz.

* Her bir yemekten 2-3 yemek kaşığı tüketiniz.

* Etin yağlı kısımlarından uzak durunuz.

* Şeker hastası olanlar tatlılardan özellikle uzak durmalıdır.

* Eğer aynı gün içinde birden fazla pilava gidecekseniz kendinizi duruma gore organize ediniz. ZEDHABER

Bu haber toplam 2072 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık