Kültür Havuzu açıldı

Kültür Havuzu açıldı

AB Sivil Toplum Diyaloğu Kültür Köprüleri programı çerçevesinde ''Benim Kentim Projesi'' kapsamında Hükümet Meydanı’nda yapılan Kültür Havuzu törenle açıldı

British Council tarafından yürütülen ve AB Sivil Toplum Diyaloğu Kültür Köprüleri Programı çerçevesinde AB Komisyonunca desteklenen ''Benim Kentim/My City Projesi'' kapsamında Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska'nın Osmanlıca, Almanca ve Türkçe bir alıntının yer aldığı havuzun açılışı Konya'da yapıldı. British Council tarafından tasarlanan ve 3 yıldır yürütülen proje, kentleri birer buluşma noktası olarak düşünerek, Türkiye ve Avrupa arasındaki diyalogda kültürel tartışmayı ön plana çıkarıyor.
Sanatçı Rajkowska'nın, ''Walter Benjamin Konya'' adını verdiği projenin tanıtımı amacıyla Hükümet Meydanında tören düzenlendi. Açılışta konuşan Vali Aydın Nezih Doğan dünyada kalıcı olabilmenin yolunun barışı çağırmak olduğunu belirtti. Dünya kültürünü oluşturan öğelerden birinin de din olduğunu, dinlerin hepsinin barışı çağırdığını dile getiren Doğan, sanatçıların bakış açılarının toplumun gidiş açılarında önemli olduğunu vurgulayarak, proje sayesinde Konya'dan yükselen barış mesajının tüm dünyayı kucaklaşmasını temenni etti. Dünyadaki bütün kentlerin aynı olmasını önlemenin gerektiğini, kentlerin farklılıklarını koruyarak barış ortamını sağlanması gerektiğinin altını çizen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bunun da kendi olmaktan çekinmeyen, kimlikli ve karakterli kentlerin dünyaya açılması ve birbiriyle tanışmasıyla olacaktır. Konya Mevlana’nın öğretileri doğrultusunda tüm dünyayı kuşatan bir anlayışa sahiptir. Konya projeye ve barışa katkı yapacaktır” dedi. Projeye destekte bulunan Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay da küreselleşme sürecinde kentlerin kişiliksiz hale getirildiğini, bütün kentlerde hemen hemen aynı hayat tarzlarının yaşandığını, bunun ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Aktay, ''My City Projesi bu anlamda farklı olanı bulma ve keşfetmenin anlamıdır. 5 farklı sanatçı Türkiye'nin 5 farklı kentinde farklı olanı bulmaya çalışıyor” dedi. Konuşmaların ardından sanatçı Rajkowska, Walter Benjamin'in ''Çevirmenin Görevi'' ismini denemesinin Osmanlıca, Almanca ve günümüz Türkçesi'ne yapılan çevrisinin ilk kopyasını, Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'a hediye etti. Projenin diğer bir bileşeni olan ve Rajkowska tarafından kentte çekilen ''Walter Benjamin Konya''da sessiz filmi gösterildi. Filmin ardından sanatçı Joanna Rajkowska'nın tasarladığı ve felsefeci Walter Benjamin'in ''Çevirmenin Görevi'' isimli denemesinden seçtiği alıntının Osmanlıca, Türkçe ve Almanca yazılı olduğu mermer sığ havuzun açılışı yapıldı. Hafif bir girdapla dönerek akan suyun altında kalan havuz tabanına ise söz konusu alıntı Osmanlıca işlendi.

Bu haber toplam 1209 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat