Kültürel değerlerimiz gelecek kuşaklara aktarılıyor

Kültürel değerlerimiz gelecek kuşaklara aktarılıyor

Aksaray Valisi Şeref Ataklı Taşpınar Halısının canlandırılması çalışmaları kapsamında Aksaray Halk Eğitim Merkezi ve Taşpınar Belediyesi işbirliğinde açılan halı dokuma atölyesini ziyaret etti.

Vali Ataklı beraberinde Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal ile Taşpınar Halısının yeniden hayat bulduğu atölyede incelemelerde bulundu.

Halının kültür tarihi içerisindeki öneminin büyük olduğunu ifade eden Vali Ataklı Taşpınar Halısının Aksaray için geçmişi çok eskiye dayanan orijinal özelliği olan önemli bir kültür değeri olduğunu söyledi.

Halı dokumacılığının geleneksel el sanatları içerisinde ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Vali Ataklı bu sanatın yaşatılması için hep beraber gayret göstereceklerini söyledi.

Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Azmi Arı ve dokuma usta öğreticisi Neşe Katman’dan bilgi alan Vali Ataklı, halı tezgâhlarını gezerek dokuma yapan kadınlarla sohbet etti.

Taşpınar halısını özelliğinin muhafaza edilerek korunması gerektiğini ifade eden Vali Ataklı: yaptığı açıklamada: 'Yüzyıllarca orijinalliğini koruyarak günümüze kadar gelen Taşpınar halısını koruyarak bu sanatı devam ettirmeliyiz.  Geleneksel el sanatlarımız bizim geçmişimizin kültür bağını oluşturmaktadır. Bu bağı güçlendirerek gelecek kuşaklara aktarmamız lazım.’ dedi.

Taşpınar Belediye Başkanı Cihan Yüksel Vali Şeref Ataklı’ya desteklerinden dolayı teşekkür ederek kök boya iplerden dokunan ve kendine has motifleri olan Taşpınar Halısının eskiden her evde kurulan tezgâhlarda dokunduğunu söyledi. Halkın en önemli geçim kaynağı olan halı dokumacılığının teknolojiye karşı gelemediğini ifade eden Yüksel, Taşpınar Halısının açılan atölyede yeniden hayat bulacağını kaydetti. 

Bu haber toplam 2468 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat