Kuran’daki Şifa Dolu Örnekler

Rabbimiz Kuran’ın hükümlerini anlaşılır ve daha akla yatkın olması için örnekler vererek indirmiştir. Yüce Allah benzetmelerle, tekrarlamalı cümlelerle Kuran’ın hükümlerini pekiştirmiştir. Örneğin Rahman olan Rabbimiz Kuran’ın yüce hükümler içerdiğini şu benzetmeyle bizlere haber vermiştir:

Şayet Biz bu Kur’an’ı bir dağın üzerine indirmiş olsaydık, andolsun onu Allah korkusundan saygı ile baş eğmiş, parça parça olmuş görürdün. İşte Biz, belki düşünürler diye, insanlara böyle örnekler veririz. (Haşr Suresi, 21)

Hepimizin bildiği üzere Rabbimiz Kuran’ı insanlara şifa ve yol gösterici olması için indirmiştir. İnsan ancak Allah korkusu ve sevgisi taşıdığında Kuran’ın yüce hükümlerini kavrayıp hayatına uygulayabilir. Kuran ahlakına göre yaşayan insan ise hayatta hep doğru kararlar alır, itidalli, huzurlu ve neşeli bir ömür sürer. Olumsuz gibi görünen olaylara hayır gözüyle bakabilme iradesinde olur. Düşünceleri, konuşmaları, hal ve hareketli hep samimi, saygılı ve akılcıdır.

İnkar eden ve iman zafiyeti olan insanların ise yol göstericileri kendi nefisleri olduğundan, peşlerini sıkıntılar ve belalar bırakmaz. Aslında bu belalar Rabbimiz’den kullarına uyarıdır. Bu bakımdan yine hayırlıdır. Ancak kişi bu uyarıları görmezden gelir, haşa Allah’ın hükümlerini beğenmez, hayatına uygulamak istemezse itidalli, huzurlu ve neşeli bir hayatının olması mümkün değildir. Elbette zaman zaman mutluluk yaşadığı anlar olur. Fakat teslimiyetli bir tavrı olmadığından, neşesi geçicidir, olayların hep olumsuz yanlarını görür ve hayatı kendine zindan eder. Bu gibi kimselerin zihinleri sağlıklı olmadığından konuşmaları ve tavırları da sağlıklı değildir. Bu insanlara doğruyu anlatmak neredeyse imkansız gibidir. Süreki kavgacı ve itirazcı bir ruh haline sahiptirler. Rabbimiz Kuran’da bu insanların durumunu “sürekli haykıran bir hayavan” ın örneğine benzetmiştir:

İnkar edenlerin örneği bağırıp çağırmadan başka bir şey işitmeyip (duyduğu veya bağırdığı şeyin anlamını bilmeyen ve sürekli) haykıran (bir hayvan)ın örneği gibidir. Onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler; bundan dolayı akıl erdiremezler. (Bakara Suresi, 171)

Rabbimiz infakı, namaz, oruç, güzel söz söyleme ibadetleri gibi farz kılmıştır.Müslüman infak ederken “Acaba malım eksilir mi? Fakir kalır mıyım?” gibi korkulara kapılmaz.Allah’a tam bir teslimiyetle teslim olmuş bir müminin gelecek korkusu yoktur. Mülk Allah’ın’dır, dilediğine arttırır, dilediğine kısar. Ayrıca Rabbimiz Kuran’da samimi bir şekilde infakta bulunan kimsenin malında arttırmalar yapacağını da haber vermiştir.Velev ki infak sonunda malı azalmış olsa bile bu, Müslüman için sıkıntı verici bir durum değil, tam tersine şevkinin artmasına vesiledir.

Ancak dünyaya bağlılık duyan kimselerin ise mala olan sevgileri çok güçlüdür. Bu yüzden aşırı bir cimrilikle sürekli mal ve mülk biriktirme hırsında olurlar. Bazı kimseler ise  kullanmasalar dahi kenarda yığılı bir şekilde mal ve mülk bulundurmaktan zevk alırlar. Bu ahlak bu insanlara Allah tarafından süslü ve çekici kılınmıştır.

Bir de gösteriş amaçlı; itibar edimek, saygın görünmek, iyi bir insan olarak bilinmek amacıyla infak eden insanlar vardır. Bu kimseler Allah’ın rızasını gözetmediklerinden infakı istemeden, bazen de başa kakarak yaparlar. Rabbimiz bu gibi insanların ibadetini üzerinde toprak bulunan, sağanak bir yağmur düştü mü, onu çırılçıplak bırakan bir kaya örneğine benzetmiştir.

Ey iman edenler, Allah’a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara karşı gösteriş olsun diye malını infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarınızı geçersiz kılmayın. Böylesinin durumu, üzerinde toprak bulunan bir kayanın durumuna benzer; üzerine sağanak bir yağmur düştü mü, onu çırılçıplak bırakır. Onlar kazandıklarından hiçbir şeye güç yetiremez (elde edemez)ler. Allah, kâfirler topluluğuna hidayet vermez. (Bakara Suresi, 264)

Makalemde sadece bir kaçına değinebildiğim bu örnekler Allah’tan insanlara şifa ve birer tefekkür vesilesi olarak indirilmiştir. Bu, Rabbimiz’in kullarına sonsuz merhametinin bir tecellisidir.

Bu yazı toplam 2003 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.