Kurban Bayramında et ve tatlı tüketimine dikkat

Kurban Bayramında et ve tatlı tüketimine dikkat

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Yıldırım, Kurban Bayramında et ve tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Türkiye’de Kurban Bayramının biraz daha farklı...

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Yıldırım, Kurban Bayramında et ve tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de Kurban Bayramının biraz daha farklı geçtiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “Gıda olarak dikkat etmemiz gereken şeyler mevcut. Özellikle şeker hastaları için tatlılar baklavalar dikkat edilmesi gereken yiyecekler. Özellikle yağlı yiyecekler, etlerin, yüksek kolesterol düzeyine sahip olmakla birlikte doymuş yağ oranı yüksektir. Bu yüzden kalp hastalarının et tüketirken biraz daha dengeli tüketmesi önerilmektedir. Tansiyon hastaları içinde tuza ve yine buradaki kurban etine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ani tansiyon yükselmeleri de ani kalp krizlerine ve ani felçlere bile neden olabilmektedir. Bu yüzden kalp hastalarına kurbanda özellikle daha dengele daha yağsız yemeyi öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bayramın ilk gününde etleri biraz bekletmenin faydalı olduğunu ve hemen yememeye özen göstermenin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “Özellikle kalp hastalıkları dışında mide hastalıkları olan hastalarda etin biraz daha bekleyip daha yumuşak hali tüketilmesi ve eti tüketirken mümkün olduğu kadar da kızartma yerine haşlama ızgara şeklinde yapılması özellikle kalp hastaları için önerilmektedir. Ve eti seçerken daha yağsız kısmını özellikle kalp hastalarına öneriyoruz” şeklinde konuştu.

"Göğüs ağrısı olan hastaneye başvurmalı"

Sakatat tüketiminin yine kalp ve damar hastalıkları olanlarda daha önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Çünkü sakatatlarda kolesterol düzeyi çok yüksek bulunmaktadır. Kalp damar hastalığı olan hastalarda sakatat tüketilmemesini ya da daha az tüketilmesini önerilmekte. Önemli kalp damar hastalığı olan hastalarda sakatat tüketimi daha sınırlı olmalıdır” diye konuştu.

Kalp damar hastalığı olan ya da olmayan bütün hastaların göğüs ağrısı olduğu an hiç beklemeden hastaneye başvurmaları gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “Beklettiği an bir kalp krizinde ne kadar uzun bekletilirse kalp hücreleri ölmeye başlıyor ve kalp yetmezliği oluşuyor. O yüzden kalp krizi olsun olmasın göğüs ağrısı olan hastaların acile hemen başvurmalarını öneriyoruz. Bazı hastalar kalp krizi döneminde acile gelemeyebiliyor buda ani ölümlere sebep olabiliyor. O yüzden göğüs ağrısı olduğu an ilk başvuracağımız şey acil servise hemen başvurmamız gerekmekte önemli bir uyarı. Bu kurban bayramında daha çok artabiliyor” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1360 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık