MEDAŞ

 

Bu bölge Türkiye’nin en kurak bölgesidir.

Başka bölgelerde sizinle aynı ürünleri yetiştiren insanların sulama gibi bir dertleri olmazken, bu bölgede tarımla uğraşanların en önemli sorunu sulamadır.

Özellikle 90’lı yıllarda elektrik enerjisinin köylere kadar gelmesi ile birlikte çiftçi sulu tarıma merhaba dedi.

Öyle ki yerin derinliklerinden 80-90 metreden su çıkarıp ürün yetiştiren insanlar var.

Elektrik borçlarının ödenmesinde ise 2000 yılına kadar her hangi bir sorun olmadı.

Söz konusu yıl birçok çiftçinin, biz paramızı Medaş’a kadar götürdük “Daha ödeme takvimi belli değil” gibi bir gerekçe ile elimizdeki parayı ödemek için muhatap bulamadık şeklindeki tepkileri ise işin ilginç tarafı.

Zamanla da bir yanda borcunu düzenli ödeyenlere karşın, borcunu ödemeyip gelen aflarla avantajlı duruma gelen üreticiler, iyi niyetli olan çiftçinin de niyetini bozmasına sebep oldu.

Ve geçtiğimiz yıl Konya’nın küçük bir köyünde bile köylülerin toplam borcunun 5 Milyon liraya (eski parayla 5 Trilyon) dayandığını ifade eden çiftçinin anlattıklarını hayretle dinlemiştim.

Ve zamanla iki tip çiftçi ortaya çıktı.

Birincisi aslında borcunu ödemek isteyen peygamberimizin, “Bir kimse borcu ödeme niyetiyle borçlanırsa Allah onun karşılığını yoktan var eder, ödemek istemezse malı helak olur” hadisine uygun yaşamak isteyen….

İkincisi ise olayı ganimet boyutuna getirip aylarca 7 gün 24 saat hiç kuyusunu kapatmadan sulama yapanlar….

Geçtiğimiz yıl Medaş’ın özelleşmesi ile olay farklı bir boyut kazandı, ancak devlete borcu olup da borcunu düşünüp sıkıntı yaşayan kul hakkını bilen çevremde o kadar insan var ki hükümetin getireceği bir iyileştirme ile özellikle faiz yükünün bu borçlardan kaldırılması ile borcunu ödemek istiyor.

Özelleşen kurumlardan beklenen daha iyi hizmettir, ancak bu noktada Medaş bizi şaşırtmaya devam ediyor. İnsanlara bir dokun bin ah işit.

Sürekli gidip gelen elektrikler, insanların sabır katsayı derecesini test eder nitelikte. Öyle ki elektrik kesintileri yüzünden özellikle tarımsal sulamada ve evlerde olumsuzluklar yaşanıyor.

 Zamansız kesilen elektriklerle; ev ve İşyerlerindeki elektronik eşyalar arızalanmakta.

Tarımsal sulamanın en yoğun olduğu bu aylarda yeşil hat ve sulama kooperatif hatlarındaki uzun soluklu elektrik kesintileri vatandaşın özelleşti güzelleşti olarak beklenti içine girdiği Medaş’a yakışmıyor.

Hiç şüphesiz önemli bir sıkıntı da tarımsal sulamada ödemelerin her ay düzenli olarak yapılması ve bakım ücreti, açma kapama ücreti gibi ek yükte şimdiden çiftçinin sırtında bir kambur niteliğinde.

Zor şartlar altında üretim yapma çabası içinde olan çiftçiye medaş köstek değil destek olmalı. Böylelikle hem kendisi hem de ülkemizin insanı kazanır.

Bu yazı toplam 3788 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum