Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baykan

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baykan

Milletvekilliği Borsası Açılıyor

Duyduk duymadık demeyin; acı soğan yemeyin; seçime yaklaştığımız şu günlerde; milletvekilliği borsası da yavaş, yavaş açılıyor.

Nasıl açılmasın; milletvekilliği ülkemizin en cazip mesleğidir. Yetenekli ol olma hiç fark etmez; sadece parmakların kalkıp inebiliyorsa mesele yok. Her ne kadar arada bir maaşlarımız yetmiyor diye cızırdasalar da ben şahsen hiçbir vekilin sefalet içerisinde öldüğünü ne gördüm ne de duydum.

Seçildiğin yörene hizmet etsen de olur etmesen de olur. Bunun için hiçbir kimseden ne tepki görürsün ne de itiraz alırsın. Hatta halkın içine bile girsen seni ayakta karşılarlar. Eskisi bile olsan aynı ilgiyi ve saygıyı görürsün ve hep sayın vekilim diye senin önünde hacıyatmaz gibi bir eğilip bir kalkarlar. İstersen döneminde hiçbir faaliyet gösterme yan gel yat. Kimse kıvırmasın bunun çok yaşanmış örnekleri var.

Ne suç işlersen işle ve hatta geçmişinde de suça bulaşmışsan bile bunların tümünden yırtarsın. Partin seni ihraç etse bile mecliste kalırsın. Hatta ben vekillikten istifa edeceğim diye yalvarsan, yakarsan hatta bir yerlerini bile yırtsan seni vekillikten atmazlar.

Böylesine ballı kaymaklı bir mesleği kim istemez. İşte bu yüzden aday adayları bu borsada kazanmak için atmadıkları taklalar kalmaz. Önce damatlıklar giyilerek fiyaka düzeltilir; sonra yapmacık tebessüm içeren ön dişlerin gözüktüğü fotoğraf pozları verilir. Tüm etkinliklerde ön saflarda konuşlanılır. Bu arada cenaze namazları ve cumalar hiç kaçırılmaz.

Tüm çaba; bu yarışta ben de varım demek içindir. Bazı tipler aday yapılamayacağını iyi bildiği halde ya dostlar alışverişte görsün ya da egolarımı tatmin edeyim diye aday adayı olurlar. Bazıları da bir üst makam veya bir ihale alabilirim derdindeler.

Gelelim adayların belirlenmesine: Kimse kimseyi kandırmasın; günümüzde geçerli olan tek kriter parti lideri ve saz arkadaşlarının tercihidir. Bu sistem tartışmasız tüm partiler için geçerlidir. Böyle olmasaydı; hiç lider sultası hâkim olabilir miydi?

Ülkemde siyasi partiler ve seçim yasası değiştirilip demokratikleştirilmedikçe bu böyle maalesef; işinize gelirse. Yeni bir seçim yaklaşırken bu filimi hep birlikte seyredeceğiz.

Hiç merak etmeyin bölümler halinde bu filmi yazılarımda size anlatacağım.

Hadi rastgele.

Bu yazı toplam 1362 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.