Miras korunuyor

Miras korunuyor
Medeniyetlerin beşiği sayılan Konyada geçmişten geleceğe ışık tutan tarihi binalar geç de olsa koruma altına alındı. Şu an birçok tarihi binada restorasyon çalışması sürüyor
TARİHE GEÇ DE OLSA EL ATILDI
Tarihte bilinen ilk yerleşim yerlerinden biri olan Konya, Anadolu Selçuklu Devleti’nin payitahtı olma özelliğiyle de bu dönemlerden kalma pek çok tarihi esere sahip. Bu tarihi eserlerin bir kısmı zaman içerisinde ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda. Son yıllarda kurumların harekete geçmesi ile tarihe geç de olsa el atılmış oldu.

ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN YAPILIYOR
Yıkılmaya mahkum edilen tarihi binalara geç de olsa el atıldı. Anıtlar ve Rolöve Konya Bölge Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma ile yıkılmaya mahkum edilen tarihi binalar yeniden tarihe kazandırılıyor. Kılıçarslan Köşkü, Müze-i Hümayun, Sırçalı Medrese, Karatay Medresesi, Hacıveyis Camii gibi yerler restore edilerek tarihe kazandırılan tarihi binalar arasında yer alıyor.

TARİHİMİZ HAZİNELERLE DOLU
Anıtlar ve Rolöve Konya Bölge Müdürü Gülgün Atalay, kültür hazinemizin mirası olan tarihi binalarda yapılan çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi verdi. Tarihi binaların korunması için ayrılan bütçenin arttırılması ile çalışmaların hız kazandığını söyleyen Gülgün Atalay, “Birçok tarihi binada çalışmalar tamamlandı. Şu an aralarında Kılıçarslan Köşkü, Kültür ve Turizm Varlıklarını Koruma binasının da bulunduğu bir çok tarihi eserde çalışmalar sürüyor” dedi. 
 
Tarihte bilinen ilk yerleşim yerlerinden biri ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin payitahtı olan Konya, bu özelliğiyle bir çok eski yapıta ve tarihi esere sahip. Bu tarihi eserlerin bir kısmı zaman içerisinde bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olup gitmişken, bir kısmı ise günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’nun orta yerindeki Konya, bu özelliği ile tarihe ve geleceğe ışık tutuyor. Fakat tarihi binaların bir çoğu zaman içerisinde ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olmaya mahkum hale gelmiş. Tarihi yapıtlardaki bu ilgisizliğe son birkaç yılda yapılan çalışmalarla kısmen de olsa son verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi kurumlar, tarihi değerlerin tekrar gün yüzüne çıkması için çalışma başlattı. Yapılan bu çalışma ile tarihi yapıtlar geç de olsa gün yüzüne çıkarılmış olacak.
TARİHİ BİNALAR ASLINA UYGUN
OLARAK YENİDEN YAPILIYOR
Tarihi binalarda yapılan çalışmalarla ilgili olarak görüş bildiren Konya Anıtlar ve Rolöve Müdürü Gülgün Atalay, bölge müdürlükleri dahilinde Konya, Karaman, Aksaray ve Afyon illeri ile ilçelerindeki tarihi binaların onarımını yaptıklarını belirtti. Son yıllarda bütçeden tarihi eserler için ayrılan payın artırılması ile birlikte tarihi binalarda tadilat işlerinin daha da hızlandığını ifade eden Gülgün Atalay, “Görev aldığımız tarihi binaların tadili ve restorasyonu biz kontrol ediyoruz. Kaynak İl Özel İdaresi’ne geliyor. Buradan ihale ediliyor. İhaleyi kazanan yüklenici firma bizim denetimimiz altında çalışmalarını sürdürüyor. Restorasyon bittikten sonra Anıtlar Kurulu’nun onayından geçerek restorasyonu yapılan bina teslim alınıyor” dedi.
Konya’da Mevlana Müzesi, Karatay Müzesi, İnce Minare Medresesi, Sırçalı Medrese Müzesi gibi kültür miraslarında yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Gülgün Atalay, “Kısa bir süre önce Karatay Medresesi’nin teşhir ve tanzimini yaptık. Şu an yaklaşık 7-8 ay önce yanan Kültür ve Turizm Varlıklarını Koruma Müdürlüğü binasında çalışmalarımız devam ediyor. Aslına uygun olarak onarıyoruz. Yine aynı şekilde Atatürk Müzesi’nde onarım ve teşhir tanzim çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Gülgün Atalay, tüm tarihi eserlerin restorasyonunun kendi gözetimleri altında olmadığını da belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyeler arasında imzalanan protokol gereği bazı tarihi eserlerin belediyeler tarafından restore edilebildiğini bildirdi.
MEVLANA MÜZESİ’NİN MİHRABI DEFORME OLMUŞ
Programa alarak restorasyon çalışması başlatmak istediği yerleri de anlatan Anıtlar ve Rolöve Konya Bölge Müdürü Gülgün Atalay, “Mevlana Müzesi’ndeki mihrap kısmında deformasyon var. Bu deformasyonu bertaraf etmek için burada bir çalışma yapmak istiyorum. Burada çalışma yapmak için öncelikle izleme ihalesi yapılacak. Bunun sonucuna göre de mihrapta yapılacak güçlendirmeyle ilgili proje hazırlanıp aslına uygun şekilde uygulanacak. Projemiz Koruma Kurulu’ndan onay aldıktan sonra çalışmalara başlanılacak” dedi. İlçelerde ve çevre illerde yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Atalay, “Beyşehir’e giden Kütür ve Turizm Bakanımız buradan çok etkilenmiş. Tescilli eski evlerin sokağa bakan kısımları yeniden tanzim edilecek ve sokak sağlıklaştırma çalışması yapılacak. Yine aynı şekilde Eflatunpınar’da ve İvriz Kaya Anıtları çevresinde düzenlemeler yapılacak. Karaman, Afyon ve Aksaray’da yaptığımız çalışmalar da devam ediyor” ifadelerini kullandı.
KILIÇASLAN KÖŞKÜ’NDE HAZİNE VAR
Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminde yapılan ve 820 yıllık bir tarihi geçmişe sahi olan Kılıçarslan Köşkü, zaman içerisinde bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle büyük oranda yıkılmıştı. Konya Büyükşehir Belediyesi buraya geç de olsa el atarak köşkü yeniden tarihe kazandırmak için çalışma başlattı. Bir buçuk yıl ihale süreci tamamlanmış olmasına rağmen çalışmalara yaklaşık 6 ay önce başlandı. Kılıçarslan Köşkü için şimdilerde pek bir çalışma yapılmazken, arkeolojik kazı ile köşk etrafındaki tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor. Arkeologlar, burada yaptıkları kazı çalışmalarında sur duvarlarına ulaşmanın yanında tandır, sikke, su kuyusu, çanak, çömlek, çini parçaları ve benzeri eşyalara ve paralara ulaştıklarını belirtiyor. Arkeolojik kazı olduğu için çalışmaların titizlikle yapıldığını belirten arkeologlar, bu nedenle kazıların uzun zaman aldığını belirtiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.