Mısır ürününde ithalatın kapısı açık unutuldu
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mısır üreticileri ile sorunları konuştu. Gürer, geçtiğimiz yıl mısır fiyatlarına sadece %5 artış yapılmasının, üretimde bir düşüşe neden olduğunu belirtti. "Hayvanların yediği silajlık mısırın hasadı bölgemizde başladı." diyen Gürer, bu düşüşün, dane ve yemlik mısır üreticilerinin, yaptıkları masrafları karşılayamadıklarını ifade ederek, “Bu dengesizlik, gelecek yıl mısır üretiminin daha da düşmesine neden olacak. Böylece, ithalat açacak. Burada bir planlama eksikliği mevcut” dedi.
MASRAFLAR YÜKSELDİ, FİYATLAR DÜŞTÜ
Mısır Üreticileri “Geçen yıl bu ürünün fiyatı 1.000-1.100 TL silajlık Mısır son zamanlarda tarlada 850-900 TL’ye kadar düştü. Örnek verelim: 1 torba gübre 2 lirayken, şimdi 4-5 lira oldu. Bir damlama borusu 2-3 lira iken bugün 5 lira. Tarlasını süren ekipmanı olan çiftçinin mazot maliyeti yükselmiş. Eğer ekipmanı yoksa, başkasından traktör kiralıyor ve o da ayrı bir maliyet.” dedi. Üreticilerin, yükselen maliyetler karşısında ürünlerini satamamasının yarattığı ekonomik çıkmazı şu sözlerle ifade etti: “Mazot 20 TL iken 45-46 TL’ye çıktı. Şimdi bu çiftçi, bu ürünü ürettikten sonra ahırına koyarak nasıl para kazanacak? Silajlık mısır 4 metreye kadar yükselmiş, gübre, ilaç ve suyla büyük emek harcanmış bir ürün. Eğer çiftçinin işletmesi varsa, bu durumu bir şekilde tolere edebilir. Ama işletmesi olmayan bir üretici, ticaret yapabilmek için büyük zarar edecek. Şu anda alıcısı yok? Bu zor durumdayız. Ürünlerini satacak alıcı bulamıyoruz.” dediler
“Süt Üretiyoruz, Para Etmiyor”
Çiftçilik ve besicilik yapan Hacı Demirtaş ise süt üretiminde yaşanan zorlukları dile getirdi. “Süt üretiminden para kazanılamıyor,” diyen Demirtaş, süt fiyatlarının düşmesinden ve yem fiyatlarının artmasından şikayet etti. “Geçtiğimiz aylarda sütü 15,80 TL’ye satıyorduk, şu an sıcak süt 12 TL, soğutulmuş süt ise 14 TL” diyerek fiyatların hızla gerilediğini belirtti. Fabrikaların fazla süt almayı reddetmesiyle, üreticilerin üretim kapasitelerini artırmalarına rağmen para kazanamadıklarını ifade etti: “Süt üretiyoruz, para etmiyor. Yem alıyoruz, yeme zam geliyor.” Demirtaş ayrıca, büyük emek ve maliyetlerle üretim yapan çiftçilerin, ürünlerinin değerini bulamamasının neden olduğu ekonomik sıkıntıya dikkat çekti: “Kaba yemimizi kendimiz yetiştirdiğimiz halde zarar ediyoruz. Bu hayvanlar kesilirse, sürekli ithalatla mı geçineceğiz?”
KOOPERATİFLEŞME ŞART
Başka bir çiftçi ise kooperatifleşmenin önemine vurgu yaparak, “Kooperatifleşme olmadan bu işler yürümez. Kooperatifleşmeyi kaldırdılar, çiftçiyi bitirdiler” dedi. Çiftçilerin ürünlerini satamadığını, elektrik ve enerji maliyetlerinin sürekli arttığını belirterek şunları ekledi: “Son iki ayda enerjiye %40 zam geldi, ancak çiftçinin ürünü para etmiyor.”
BUĞDAY VE ARPA DEPOLARDA STOKLANMIŞ
Üreticiler; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarında stoklanan buğday ve arpanın üreticilere neden sunulmadığını sorguladılar. “Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisinin depolarında buğday ve arpa stoklanmış durumda. Bugün arpa ve buğdaya zam gelmesi ne anlama geliyor, anlamıyoruz. Buradan kim cebini dolduruyor, merak ediyorum. Neden silolardaki buğdayı ve arpayı çıkarıp kullanmıyorsunuz? Geçen yılların arpası buğdayı ofisin ambarlarında duruyor ve biz dışarıdan arpa ve buğday ithal ediyoruz. Bu nasıl bir yönetim? Hasattan yeni çıktık, bir hafta 10 gün oldu ve buğdaya zam geliyor. Bu ne kadar kopuk bir düzen!” diye sorarak üreticilerin sorunlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
ÇİFTÇİLER TALEP OLMADIĞI İÇİN ÜRÜNLERİNİ SATAMIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hasat döneminin gelmesine rağmen talep yetersizliği nedeniyle sorun yaşandığını söyledi. "Neredeyse her taraf mısır tarlasıyla dolu, ancak bugüne kadar biçilmesi gereken ürünler hala tarlada." dedi. Mısır üreticilerinin para kazanamadığını, stok yapamadıklarını ve ürünlerin yok pahasına satıldığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Kime dokunsak bin ah işitiyoruz.” diyerek üreticilerin zor durumunu dile getirdi.
DANE MISIR FİYATI AÇIKLANMADI
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, dane yağlık mısırda ise sezon ortasına rağmen daha fiyat yok. TMO alıma girmeli ve en az 11 lira fiyat açıklanmalıdır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.