Müze-i Hümayun’da restorasyon sürüyor

Müze-i Hümayun’da restorasyon sürüyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, Anadolu'nun ilk müzelerinden olan Müze-i Hümayun'u Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında aslına uygun olarak restore ediyor.

Müze-i Hümayun-un Sultan II. Abdülhamit döneminde ünlü ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey'in müdürlüğünü yaptığı bir devlet müzesi olduğunu dile getiren Akyürek, ''Tek katlı, iki bölümden oluşan, taş ve tuğlanın beraber kullanıldığı kagir yapım sitemiyle yapılmış olan Müze ahşap makas konstrüksiyonlu çatı sistemine sahip tarihi bir yapıdır. Cumhuriyetten sonra, 1925 yılında, Bakanlar Kurulu kararı ile Mevlana Dergahı, müze haline getirilmiş 2 Mart 1927'de ''Asar-ı Atika Müzesi'' adıyla ziyarete açılmıştır. Müze-i Hümayun Konya Şubesinde bulunan eserler de bu dönemde Mevlana Müzesi'ne nakledilmiş ve yapı boşaltılmıştır. Daha sonraki dönemlerde yapı içinde tadilatlar yapılmış ve karma ortaokulu lojmanı olarak da kullanılmıştır” dedi. Projeye Konya Tren Garı'ndan Kazım Karabekir Caddesi, Kültür Park ve Kent Meydanı'nı da içine alarak Mevlana Kültür Merkezi'ne kadar olan alandaki tarihi eserlerin restore edilerek turizmin canlandırılmasını hedeflediklerini dile getiren Akyürek, ''Kenti Selçuklu başkentine yakışır bir hale getirmeyi amaçlıyoruz'' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'daki tarihi eserlerin yeniden canlandırılmasını için Mevlana Kültür Vadisi Projesi'ni hayata geçirdiklerini söyledi. Proje ile kent merkezinin yenilenmesi ve Selçuklu başkentine yakışır bir hale getirilmesini amaçladıklarını ifade eden Akyürek, proje kapsamında kent merkezindeki Müze-i Hümayun'un restore edileceğini bildirdi. Müze-i Hümayun Konya şubesinin 1901 yılında Konya Valisi Avlonyalı Mehmet Ferid Paşa ve Milli Eğitim Müdürü Azmi Beyin teşebbüsü ile Konya İdadisine bağlı olarak yapıldığını anımsatan Akyürek, Müze-i Hümayun'un Konya Şubesi adıyla açıldığını belirtti.

Bu haber toplam 1534 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat