Nasreddin Hoca Konferanslarla Anılıyor

Nasreddin Hoca Konferanslarla Anılıyor

Konya'nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında Nasraddin Hoca'nın bilinmeyen yönleri düzenlenen konferanslarla anlatıldı.

Konya'nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında Nasraddin Hoca'nın bilinmeyen yönleri düzenlenen konferanslarla anlatıldı.

Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca'yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca'nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında Nasreddin Hoca'nın bilinmeyen yönlerini anlatmak amacıyla konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Nasreddin Hoca'nın tanınmasıyla ilgili bir şüphemiz yok, bütün dünyada tanınmakta ama Akşehir'imizin tanınması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konferanslarda bizlere hep destek veren, bu gibi projelerimizde desteği olan fakülte dekanımıza ve konferans veren hocalarımıza teşekkür ediyoruz, sağlık problemleri nedeniyle aramızda olmayan Ali Berat Alptekin hocamıza da geçmiş olsun temennisinde bulunuyoruz" diye konuştu.

Nasreddin Hoca'nın klasik kaynaklardaki biçimini anlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, "Böyle bir kutlu insanı hatırlamak üzere buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Akşehir'de yaşadığı ısrarla kaynaklarımızda vurgulanmıştır. Kaynaklarımıza baktığımızda bilge ve gönül ustası nüktedan olarak geçmekte yani incelik zekasını gösteriyor ve ince bir zekaya sahiptir. Gerçekten Nasreddin Hoca alimdir, ariftir" dedi.

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ise, "Biz genellikle Nasreddin Hoca'nın halk kültürünü yansımış yönlerini konularıyla alınmış olan türkülerini dinleriz. Halkımızın divan şiirine olan ilgisi pek fazla değildir. Nasreddin Hoca'nın özel bir dili vardır ve medresede eğitim almış Baki gibi şeyhülislamlığa yaklaşmış birisinin o konuyu alması bizim için önemlidir" şeklinde konuştu.

Emine Nur Ata da yaptığı sunumda, "Nasreddin Hoca'nın Fıkralarının bilmecelerle ilişkisi var mıdır? Konumuz Fıkra ve Bilmece olduğu üzere, hem doğumundan önce, hem ölümünden sonra yaşayan gruplar kimdir? Bu sorumuzun cevabı elbette Nasreddin Hoca olacaktır. Bugüne kadar Nasreddin Hoca ve Fıkraları üzerine birçok bilimsel çalışma yapılmıştır" dedi.

Konferans sonunda protokol tarafından konuşmacılara birer plaket takdim edildi. Akşehir Kültür Merkezindeki yapılan konferansa; Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, AK Parti İlçe Başkanı A. Bahadır Örs, Belediye Meclis Üyeleri, Kamu Kurum Müdürleri ile çok sayıda izleyici katıldı.

Nasreddin Hoca konferanslarla anılıyor

Nasreddin Hoca konferanslarla anılıyor

Nasreddin Hoca konferanslarla anılıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 1342 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür ve Sanat