Nasreddin Hoca'ya Yapılan Saygısızlığa Sert Tepki

Nasreddin Hoca'ya Yapılan Saygısızlığa Sert Tepki
İzmir'deki bir Görme engelliler Derneği için hazırlanan çocuk dergisinde yer alan fıkrada Nasreddin Hoca'nın esrarkeş gibi gösterilmesi Akşehir'de sert tepkilere yol açtı.

 
Konya’nın Akşehir İlçesi Belediye Başkanlığı  ile Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği yaptıkları basın toplantıları ile bu saygısızlığı sert bir dille kınadılar.

İzmir'de Görme engelliler için hazırlanan bir dergide yer alan Nasreddin Hoca fıkrasındaki Hoca'nın esrarkeş gibi gösterilmesi Akşehir'de tepki yarattı. Nasreddin Hoca ile ilgili bu saygısızlığın ulusal medyada yer almasının ardından Akşehir Belediye Başkanlığı ile Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği yayınladıkları basın bildirileri ile olayı sert bir dille kınadılar.

Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik dernek binasında yaptığı basın toplantısında olayı sert bir dille kınayarak, Hukuki haklarımız bizde saklı olmak koşuluyla bu olayı kınıyoruz dedi.

Dernek Başkanı Ahmet Güvendik yaptığı açıklamada "Nükte ve fikirleri bu gün bile insanlara pek çok ders verip hatadan dönme hata yapmama, insanların birbirleriyle kaynaşmasını güzel bir dille anlatır. Onu anlamak ve doğru yasamak hepimizin görevi olmalıdır. Biz Akşehir Nasreddin Hoca Turizm Derneği olarak, böyle bir yanlışın sadece bize değil tüm insanlığa yapıldığını düşünüyoruz. Bir yanlış ve hakaret olarak görüyoruz. Hele hele bir çocuk dergisinde böyle bir yanlışın yapılması hiç affedilemez. Hukuki haklarımızı saklı tutarak böyle bir hatayı kınıyoruz" dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: "Nasreddin Hoca, 1208-1284 yılları arasında Selçuklular döneminde Akşehir'de yaşamıştır. Yerli ve yabancı konukların ziyaret ettiği türbesi de Akşehir'dedir.

Nasreddin Hoca, yüzyıllardan beri tüm Türk Dünyası'nda güldüren ve düşündüren fıkralarıyla bilinmektedir. Türk Milleti'nin zekâ inceliğini, nükte gücünü, en iyi şekilde yansıtan kişi olarak Türk Kültür Tarihi'nde layık olduğu seçkin yerini almıştır. Onun latife ve nükteleri, hikmet ve ibret dolu olup, zamanla atasözü haline gelmiştir. Her biri keskin zekâ ve doğru işleyen aklın ürünüdür.

Meyve veren ağacı taşlarlar misali zaman zaman bu büyük Türk Bilgesi ve filozofu için çeşitli şekillerde yıpratma politikaları yapılmıştır. Son olarak İzmir'deki bir Görme Engelliler Derneği'nin hazırlattığı dergide yer alan bir fıkrada, Nasreddin Hoca'mızın büyük şahsiyetine ve onun değerlerine uymayan çirkin ithamlar yayımlanmıştır. Nasreddin Hoca gibi büyük bir değere yapılan bu yakıştırmayı esefle kınıyoruz. Hocamız her zaman insanlığa doğruluğu, iyiliği, hoş görüyü, kardeşliği, barışı ve iyimserliği öğütleyen tüm dünyanın tanıdığı bir gül-düşün ustasıdır.

Akşehirli torunları olarak Nasreddin Hoca'mıza en iyi şekilde sahip çıkarken, onun anısına her yıl düzenlediğimiz Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği ile de onun kişiliğini ve fikirlerini tüm dünya ile paylaşıyoruz. Nasreddin Hoca'mızın ülkemizde tam anlaşılamadığı ve bu nedenlerle zaman zaman kendisine çirkin yakıştırmalar yapıldığını düşünerek Bu tür mesnetsiz yakıştırmaları kınıyoruz.

Nasreddin Hoca'mızın engin hoşgörüsü ve sevgisi tüm ülkemiz insanlarıyla olsun".


Nasreddin Hoca'ya yapılan bu saygısızlığa Akşehir'deki diğer sivil toplum örgütlerinden de tepkilerin gelmesi bekleniyor.

zedhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.