Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Nikâh

Nikâh

 

Hz. Ömer (r.anh) anlatıyor: Resûlüllah (s.a.v) buyurdular ki: "Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti Allah'a ve Resûlüne ise, onun hicreti Allah ve Resûlünedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise, onun hicreti de o hicret ettiği şeyedir. ( K. SitteTerc ve Şerhi.C. 16, Sh, 9. H, No: 1)

İslam, şu beş şeyi korumaya çok büyük önem vermiştir: dini korumak, canı korumak, nesli, aileyi korumak aklı korumak ve malı korumak.

Özellikle neslin, daha geniş anlamıyla ailenin korunması nikâhla mümkündür. Nikah, bir erkekle bir kadının hayatlarını birlikte devam ettirmek üzere İslam’ın meşru saydığı kurallar çerçevesinde yaptıkları akittir. Geçici veya deneme amaçlı nikâh olmaz? Nikâhta devamlılık niyeti esastır. Aksi durumda yapılan nikâh geçersizdir. Çünkü niyet bozuk olursa o evliliğin akıbeti de bozuk olur. Onun için bu niyet eşlerin hayatları boyunca birbirlerine iyi veya kötü günde destek olma güvencesini sağlar.

Nikâh huzurlu toplumun gerçek garantisi, bir nevi sigortasıdır. Nikâh, aile temelinin ilk harcıdır. Nikâhsız kurulan kaçak ilişkiler toplumu yozlaşmış eder, aile müessesesini yıkar. Aile bağları kopmuş veya çok zayıflamış bir toplumda sorumluluk şuuru, şefkat duygusu, yardımcı olma anlayışı, vatan ve millet sevgisi kalmaz.

Allah Teâlâ nikâhı farz, nikâhsız birleşmeyi (zinayı) haram kılmıştır. İslam dini önce evlenmeyi teşvik etmiş, gücü yetenlerin aile kurmasını şöylece önermiştir: “İçinizdeki bekârları, köle ve cariyelerinizden Sâlih (evlenmesi uygun olanları) evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah lütfuyla on­ları zengin eder. Allah ‘lutfu ve ihsanı geniş olandır,’ (O her şeyi) bilendir.” (Nûr Sûresi, 24/ 32) Çünkü evlenen kimse iffeti korumada daha duyarlı, yasaklardan kendisini korumada daha dikkatli olur. Genç yaşta sorumluluğunu hisseder, çalışmaya yönelir, ev bark sahibi olmak için gayret gösterir.

Nikâhsız ilişkilerde ise günü birlik yaşama söz konusudur. Bu durum, önce kadında sonra da erkekte huzursuzluk meydana getirir. Bu tür insanlar hayattan çabuk bıkar, nefret eder, strese girer, ruhi bunalıma düşer. İşte bu durumda Müslüman’ın çıkış yolu iffetli bir eşle evlenmek, sıcak bir yuva kurmaktır. (devam edecek...)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şükrü Başarıkan Arşivi