Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

Ramazan Ayı ve Oruç

Ramazan Ayı ve Oruç

Değerli okurlarım oruç ayı olan ramazan ayını ahret ticareti açısından bulunmaz bir Pazar,kazancı çok yüksek bir panayır olarak görebiliriz.Ekilen sevap tohumlarını bolca bitiren münbit bir zemindir. Ramazan ayında iyiliklerin sevabı kat kat artar.Kur’an-ı Kerim’in her harfinin diğer zamanlarda on sevabı olduğu halde Ramazanda bu rakam bine yükselir. Cumalar da daha da artar. Kadir gecesinde ise her bir kur’an harfinin sevabı otuz bine yükselir. Bu kazancı bol olan ayda “O Ramazan ayı ki insanlara doğru yolu gösteren apaçık hidayet delillerini taşıyan ve hak ile batılın arasını ayıran kur’an bu ayda indirilmiştir.(Bakara sur.185) sırrı daha iyi anlaşılır.

Kıymetli okurlarım pek çok hikmetleri olan oruç bu ayda tutulur.Öylesine önemli öylense maddi ve manevi faydaları olan çok ibadettir.Karini bilen herkesin ona koşması gerekir.Oruçluyken her şeyden önce acizliğimizi,zayıflığımızı,çaresizliğimizi,fakirliğimizi,yakından hisseder:Allahın verdiği sayısız nimetlerle ayakta durduğumuzu anlarız.Hani ALLAH sormuştu nefse: Ben kimim sen kimsin? Diye 

Cevap vermiş. ALLAH Teala hangi cezayı verdiyse nefis yola gelmemiş. Sonunda Cenab-ı Hak onu aç bırakmış ve aynı soruyu sormuş. Bu defa yola gelen nefis:Sen benim çok merhametli rabbimsin.

Bende senin aciz bir kulunum diye. cevap vermiş. Demek nefis ancak oruçla yola gelebiliyor.Orucun önemli bir hikmeti de nimetlerin değerini hissettirmesidir.Bir şeyin değerini yokluğunda nasıl anlaşılıyorsa,yediğimiz içtiğimiz nimetlerin değerinde aç kalınca daha iyi anlarız.Susuz bir insana iftar vaktinde verilen soğuk bir su dünya ya bedeldir.Aç bir insana kuru ekmek baklavadan börekten daha lezzetli geldiği gibi…Aslında çok değerli olan bu nimetlerin değerini pek hissedemediğimiz için ALLAH bizi şükre sevketmek maksadıyla orucu emretmiştir.Kıymetli okurlarım Peygamber efendimizden bir müjdeli Hadis-i Şerif nakledecem  Kim inanarak ve sevabını ALLHA tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa ,geçmiş günahları affolunur.(İbni mace siyam 2)

Bnede bu vesile ile Ramazan ayınızı tebrik ediyorum.Geçmişlerimize ALLAH tan rahmet diliyorum.Hepinizi saygıyla selamlıyorum

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi