Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Ramazan Umresi izlenimleri

 Bu yılki ramazanı şerifi mübarek beldelerde geçirme nimetine nail oldum. Oradaki izlenimlerimi siz değerli kardeşlerimle de paylaşmak istedim.

Ramazan ayı, bildiğiniz üzere rahmet ve bereket ayı olmakla beraber, bu rahmet ve bereket ayını manevi yönden beldelerin en üstünü olan, Mekke-i Mükerreme ve Medineyi Münevvere de Resulullah (s.a.v) Efendimiz’in yanında bulunarak geçirmek benim için daha bir bereketli oldu.

Mekke-i Mükereme Sevap bakımından en faziletli olan beldedir: Hadiste: “Bu harem bölgesinde yapılan ibadetlerin diğer beldelere nazaran yüz bin kat fazla olduğu, Medine-i münevvere de ise bin kat olduğu, işlenen kötülüklerinde de aynı derecede katlandığı” bildirilmektedir. Başka hadiste ise, “Kabe’nin üzerine yüz yirmi rahmet indiği, atmışının tavaf yapanlara, kırkının namaz kılanlara ve yirmisininse kebeyi (tefekkürle) bakanlara verildiği” bildirilmektedir.

Yine bu mübarek belde ilk Âdem (a.s)ın Kabe-i tavaf ettiği ve kaybetmiş olduğu cennet yitiğini tekrar elde edebilmek için Allah Teâlâ’ya dua ettiği ve duasının kabulü sonrası, ilk peygamberlik şerefine nail olduğu, ayrıca son Peygam Muhammet (a.s)’ın de bu beldede geldiği,  Aynı zamanda vahyin (ayetlerin) cebeli nur dağında Cibril vasıtasıyla Resulullah Efendimize ilk indiği, insanlığın cahiliye inancından ve şirkten kurtuluşu için, tevhid mücadelesinin başladığı, yalnız bunun yapılamasını müşriklerin engellemesi sonucu, Nebiyi Muhterem Efendimizin Medine’yi Münevvere ye hicretle beraber, Müslümanların İslam dinene girmesiyle çoğalıp güçlendikten sonra, Mekke’nin fethinin gerçekleşmesiyle Kabe’den putların kırılıp atıldığı, şirkin kökünden temizlendiği, hasretle beklenen umre ve  haccın huzur içinde yapıldığı, bundan sonrada dünyanın her bir yerinden insanların fevç feviç, akım akım geldiği, bu mübarek belde şimdi Müslümanlarla dolup taşmaktadır. Bu Müslümanların şevkle bu mubarek beldeye gelmelerine vesile olan efendimizin hak ve batıl mücadelesi kolay olmadı ve hak geldi batıl zail oldu.

Peygamber Efendimiz bu tevhid çalışmasın da acele etmedi, yalnız ihmalde etmedi çok sıkıntılar çekerek bedeller ödedi, Onun Ashabı da Efendimizle birlikte savaşlar yaptılar mallarıyla, canlarıyla ve her şeylerini bu yolda harcayarak büyük bedeller ödediler, böylelikle Efendimizin ashabı ilim ve irfan sahibi olarak dünyanın her bir yerine dağılarak insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmak için, maldan, candan ve zamanlarından dahası memleketlerinden uzaklaşıp fedakârlıklar da bulunarak Allah’ın dinini anlatarak dünyaya yaydılar, şimdide karşılığı olarak bu mübarek beldeler Müslümanlarla dolup taşmaktadır.

Peygamber Efendimiz ve sahabeyi daha  iyi anlamak ve ödenen bedellerin kıymetini bilmek için, İslam tarihini okuyup yeterince bilinçlenmeliyiz, çünkü her zaman tarih tekerrür edecektir.

Bizler de hamdolsun orada boş durmadık Efendimizin yapmış olduğu tevhid mücadelesini yeniden gündeme getirme ve tevhidin hakiki anlamıyla buluşma fırsatını değerlendirdik. Müslümanların birlik ve beraberliğini sağlamadaki rolünün tamamen tevhidi anlamaktan geçtiğini, yine insanlığın huzurlu olması ve ailelerin mutlu olmasının tevhidi bilinçlenme olmadan olamayacağı üzerinde Âlimlerle müzakereler ve istişareler yaptık ve mutabık kaldık, tevhidi bilinçlenmenin önündeki engellerin kalkması yönünde yeni plan ve projeler üzerinde çalışmalar yaptık. İnşallah bu çalışmalarımızı zamanla sizlerle de paylaşma ya çalışacağız.

Allah Teâlâ Hz. Biz sizi kabileler halinde yarattık ki tanışasınız, kaynaşasınız ve sizin en üstününüz ise takva sahibi olanlarınız buyurmakta. Bizlerde aynı dilleri konuşan olmamamıza rağmen aynı dava için orada olmamız hasebiyle gönülden sevgi ve saygıyla iletişim kurarak gönül diliyle bağ kurmaya çalıştık, elimizden geldiğince insanlara karşı sevgi ve saygıyı kıskanmamaya gayret gösterdik, bir tebessümle de olsa gönül almaya çalıştık, o belde insanının ne kadar hizmetkâr olduğunu ve oraya gelen umreci kardedeşlere iftarda ve savur da bol bol çeşit çeşit nimetler ikram etmek için yarıştıklarını gördük, Allah hepsinden razı olsun. Bizde onların sayesinde çok güzel bir ramazan ayı yaşama fırsatı bulduk. Siz değerli kardeşlerime de Allah Teâlâ en kısa zaman da nasip etsin inşallah. Allah’a emanet olun.   

Bu yazı toplam 2070 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.