Sultanhanı İlgisizlikten Yakınıyor

Sultanhanı İlgisizlikten Yakınıyor
Tarihi İpek yolu üzerinde Selçuklu hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat tarafından 1229 yılında yaptırılan Aksaray'ın en önemli tarihi ve turistik varlıklarından olan ve hergün yüzlerce turistin ziyaret ettiği Sultanhanı'nda ilgisizliğin kurbanı olma yolunda il

Türkiye’deki örneklerinin en büyüğü olan ve geçmişte Moğol saldırılarından korunmak için kale olarak ta kullanılan Sultanhanı ilgisizlik nedeniyle harap olma yolunda ilerliyor. Her gün yüzlerce Tur otobüsünün ziyaret ettiği ve Akdeniz-Kapadokya yol güzergahında olması nedeniyle Aksaray’ın en tanınmış tarihi ve turistik varlıklarından Sultanhanı bakımsızlık ve yer yer süslemelerinde ve duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle turistlerin ilgisiznden uzaklaşıyor. Yaklaşık 5000 M2’lik alanda konuşlanmış olan Kervansaray’ın iç alanlarındaki bakımsızlık ve büyük bir alandaki yetersiz ışıklandırma turistlerin hoşnutsuzluğuna neden oluyor. Tarihi yapının görkeminden etkilenip içeriyi gezmeye çalışan turistler içeride karşılaştıkları olumsuzluklar nedeniyle birkaç dakika içinde kendilerini dışarıya atıyorlar.

Aksaray’ın en önemli tarihi yapılarından birisi olan Sultanhanı Kervansaray’ının içinde bulunduğu durumla ilgili bir araştırma yapan haber ekibimiz Tarihi yapının 2004 yılında yap-İşlet-Devret modeliyle Sultanhanı belediyesine kiralandığı ve bu dönem içerisinde tarihi yapının gelirlerinin Sultanhanı Belediyesine geçtiği bilgisine ulaştı.

Sultanhanı Belediyesince yapılan çalışmalar neticesinde Kervansaray’ın 2007 yılında restorasyon çalışmaları için bir firmayla anlaşıldığı, ancak aradan geçen 4 yıl içerisinde hiçbir girişimde bulunulmadığı öğrenildi. Öte yandan Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ve bu konudaki yetkililerinde Kervansaray’ın içinde bulunduğu durum konusundaki duyarsızlıkları nedeniyle çok önemli bir kültür varlığının tehlikeye düşürüldüğü öğrenildi. Haber ekibimizle Sultanhanı ile ilgili endişelerini paylaşan gerek yöre halkı gerekse geçmişimize, tarihimize ve kültürel varlıklarımıza değer veren vatandaşlarımız konunun Kervansaray’ın yetkili mercilerce acilen ele alınarak kötü gidişata dur denilmesini beklediklerini ifade ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.