Toprak analizi yaptırmak şart

Toprak analizi yaptırmak şart
Prof. Dr. Sait Gezgin, dengeli gübrelemenin ürünlerin veriminin artırılması için önemli olduğunu fakat, toprak analizi yaptırılmadığı durumlarda verimin düşebileceğini söyledi

Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, dengeli gübrelemenin ürünlerin veriminin arttırılması için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, ilgisiz çiftçilerin kendi topraklarını bile analiz ettirmediklerini, ilgisizlik sonucu çiftçilerin kaybedeceğini söyledi. Üniversite Tarım Eğitim Danışmanlık (ÜNTED) tarafından Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen panelde Prof. Dr. Sait Gezgin, “Dengeli gübreleme teknikleri” konulu konuşma yaptı. Toplantıya ÜNTED Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ve çiftçiler katıldı. Özkan Taşpınar, panelin çiftçileri bilgilendirmesi açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak, panelde anlatılanların çiftçiler tarafından mutlaka uygulanması gerektiğini anlatılanların havada kalmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sait Gezgin, Türkiye topraklarının en önemli sorunun organik madde sorunu olduğunu belirterek, “Toprağımızın ihtiyacı olan organik maddeleri biz sağlamalıyız. Gübreyi ne az ne çok kullanmalıyız” dedi. Bitkilerin insanlar gibi olduğunun altını çizen Gezgin, “Bitkiler insanlar gibi havaya, suya ve gıdaya ihtiyaç duyar. Gıda dediğimiz ise bitkinin ihtiyacı olan 16 elementtir. Bu elementleri toprağa sağlamalıyız. Bu besin elementleri toprağa uygun zamanda ve uygun miktarda verilmelidir” diye konuştu.
VERİMİ ARTTIRMAK İÇİN MUTLAKA TOZ KÜKÜRT KULLANILMALI
Konya topraklarının killi ve kireçli olduğunu bildiren Gezgin, “Topraklarımızın demir ve fosfora eksikliği çok fazladır. Ürünün verimini arttırmak için gübreden önce veya sonra kükürt kullanılmalıdır. Toprağımıza vereceğimiz kükürt ise mutlaka toz kükürt olmalıdır. Kükürtün fazla kullanılması bölgemizde az yağış olduğundan dolayı toprakta tuzluluğa yol açacaktır. Bu nedenle dekar başına en fazla 50–60 kilogram kükürt tavsiye edebilirim” dedi. Çiftçilerin kendi topraklarını çok iyi tanıması gerektiğine dikkat çeken Gezgin, kendi toprağının analizini yaptırmayan ilgisiz çiftçilerin olduğunu ifade etti. Sahte toprak analizlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gezgin şöyle devam etti; “Kendi toprağına karşı ilgisiz olan çiftçiler zarar etmektedir. İlgisizliklerinin bedeli kendi ceplerinden çıkan paralardır. Devletin çiftçiye sağladığı maddi destek mutlaka ürün verimini arttırmak için kullanılmalıdır. Toprak analizinizi kesinlikle ihmal etmeyin. En düşük analizin maliyeti 30 TL’den aşağı olamaz. Ancak duyuyorum 10-15 TL’ye toprak analizi yaptıranlar oluyormuş. Yani sahte toprak analizinden kesinlikle uzak durun. Toprak analizi sonucu size toprağınız için ne kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.”
Gezgin, çiftçilere neler yapması gerektiğini anlattı: “Öncelikle toprağımızdaki organik maddeleri arttırmalıyız. Ağır gübreyi tezek olarak yakmamalıyız. Topraklarımızı nadasa bırakmamalıyız. Anız kesinlikle yakmamalıyız. Ayrıca gübre olarak tavuk gübresi tavsiye ederim.” Gezgin, anız yakmanın ürünlerin verimini yüzde 50 oranında düşürdüğünü sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.