Ümitlendiren buluş

Ümitlendiren buluş

Kanadalı Bilimadamları'nın, kan kanseri hastasının cildinden genetik mutasyona uğramayan sağlıklı kan hücreleri ürettiği bildirildi.

Hamilton kentindeki McMaster Üniversitesi Kök Hücre ve Kanser Araştırmaları Enstitüsü bilimadamlarından Prof. Mike Bhatia başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen çalışmanın sonuçları, bilim dergisi Nature'ın bu ayki sayısında yayımlandı.

Çalışma ile ilgili bilgi veren Prof. Bhatia, "Kan kanseri olan yetişkin hastadan aldığımız deriyi, Petri tabağında protein ve fibroblastlarla (kan yapıcı hücreler) 1 ay boyunca banyo yaptırdık. 1 ayın sonunda tabakta yeni, sağlıklı ve genetik mutasyona dayanıklı kan hücreleri elde ettik. Elde edilen kanı, kaynağı kendi vücudu olduğu için hasta vücudunun reddetmesi de söz konusu değil" dedi.

Bu sistemin, 2012 yılından itibaren kliniklerde kullanılmaya başlanabileceğini belirten Prof. Mike Bhatia, "Bu yolla, anemi ve lösemi başta olmak üzere, kemoterapi uygulanan bazı kanserlerin tedavisi ile ameliyatlarda daha net tedavi imkanına kavuşacağız. Şu anki tek engelimiz, yetişkin bir hastaya gerekli olan sağlıklı kan hücrelerini elde edebilmek için ne kadar cilde ihtiyacımız olduğu. Bu konuda da ümitsiz değiliz" diye konuştu.

Ellerinde, insan cildinden sadece kan değil, başka şeyler de elde edebileceklerine dair bulgular olduğunu ifade eden Prof. Bhatia, çalışmalar tamamlandığını bunları açıklayacaklarını söyledi.

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık