Yağışlar sevindiriyor
Son yılların en yüksek yağışını alan Konya’da barajlardaki doluluk oranları sevindiriyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle barajlarda ve yeraltı sularında önemli düzeyde artışlar meydana geldi. Konya’nın içme suyunun karşılandığı Altınapa Barajı’nda doluluk oranı geçen yıl bu aylarda yüzde 40 iken bu yıl, yüzde 54 oranında. Barajlar ve yeraltı sularının durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, yağışların su oranlarını ciddi seviyede artırdığını söyledi. Konya’nın 2 tane içme suyu kaynağının olduğunu ifade eden İsmail Selim Uzbaş, “Altınapa Barajı ve yeraltı suları ile Konya’nın içme suyu karşılanıyor. Bizim için önemli olan yeraltı sularıdır. Altınapa Barajı Konya’nın yüzde 20 oranında su ihtiyacını karşılarken, yeraltı suları yüzde 80’ini karşılıyor. Onun için kar yağışı önemlidir. Toprağın üzerini örten kar yavaş yavaş eriyerek yeraltına iner. Bu sayede yeraltı suları artar. Tabi bu uzun süreli olur. Hemen yeraltına etki etmez” dedi. Altınapa Barajı’na günde 90 bin metreküp su girişi olduğunu söyleyen Uzbaş, 90 bin metreküp suyunda tüketildiğini söyledi.
BARAJ KAPAKLARI AÇILABİLİR
2003 yılından bu yan barajların bu kadar dolmadığını ifade eden İsmail Selim Uzbaş, “Nisan, Mayıs aylarında karların erimesi ve bahar yağışları ile Altınapa Barajı’nın yüzde yüz oranında dolmasını bekliyoruz. Doluluk yüksek olursa büyük ihtimal baraj kapakları açılabilir” diye konuştu. Bu yıl yağış fazla olması sebebiyle vatandaşları su israfına yönelmemesini dile getiren Uzbaş, kurak bir iklimde olunduğunu mutlaka tasarruf yapılması gerektiğini ifade etti. Alt yapı sistemine de değinen Uzbaş, alt yapının sıkıntısız bir şekilde işlediğini, hızlı bir yağış olmadığı müddetçe alt yapıda sıkıntı olmayacağını belirtti.
35 YILIN EN FAZLA YAĞIŞI DÜŞTÜ
1975 yılından bu yana metrekareye düşen en fazla yağışın 2011 yılında olduğunu dile getiren Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın ise, 2011 yılı içerisinde metrekareye 413. 4 kilogram yağış düştüğünü buna en yakın sayının 1975 yılında metrekareye 499. 5 kilogram olan yağışın olduğunu ifade etti. Erol Aydın, “Toprağın karla örtülü gün sayısının en fazla olduğu dönemdeyiz. Uzun yıllardır kar toprağın üstünde bu kadar durmuyordu. Toprağa ve yeraltı sularına faydası olacak şekilde kar toprağın üstünde kalmıştır” dedi. Gelecek haftanın hava tahminin de ifade eden Aydın şunları kaydetti; “Kar etkisini azaltıp, bölgemizin doğusuna çekiliyor. Yarından itibaren sıcaklıklar düşecek. Özellikle gece sıcaklıkları 4 ile 6 derece düşecek. Çarşamba gününe kadar gündüz sıcaklıklarının sıfırın altında olması bekleniyor. Çarşamba itibariyle hava sıcaklıkları sıfırın üzerine çıkacak. Pazartesi ve Salı günlerdi sis de etkili olacak. Özellikle araç sürücülerinin don olaylarına ve sise karşı dikkatli olmaları gerekiyor”
KONYA YİNE BEYAZA BÜRÜNDÜ
Yoğun bir şekilde yağan kar dünde kendini gösterdi. Kar yağışı gece itibariyle Konya’yı yine etkisi altına aldı. Gece başlayan ve sabah saatlerine kadar etkili olan kar yağışıyla birlikte şehir beyaza büründü. Yolların karla kaplanması üzerine belediye ekipleri gece saatlerinde itibaren kar kürüme çalışmalarına başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dışarıya çıkan sürücüler ve vatandaşlar karla kaplı caddelerde güçlükle ilerleyebildi. Öğrenciler de kar yağışı altında yakınlarıyla birlikte okulun yolunu tuttu. Caddelerin farklı ışıklarla donatılması sonucu renkli görüntülerin oluştuğu kentte, Mevlana Müzesi'nin simgesi olan Yeşil Kubbe de göz kamaştırdı. Araçların üzerlerinde biriken karlar, işlerine gitmek için yola koyulan sürücüler tarafından fırçalarla temizlendi. Saat 08.00 sıralarında kar yağışının etkisini kaybetmesiyle birlikte belediye ekipleri, kaldırımlarda biriken karları temizlemek için mesai yaptı.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.