Yeraltına kar takviyesi

Yeraltına kar takviyesi
Kar bereketi yeraltı sularına yaradı. DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun henüz erken olmasına rağmen Çumra, Beyşehir ve Seydişehir'de yeraltı sularında yapılan ölçümlerde 3 metrelik yükseliş olduğunu söyledi

Son yılların en yüksek kar yağışının düştüğü Konya’da göller, barajlar ve yeraltı suları ciddi oranda yükselmiş durumda. Özellikle sulama barajlarında ve göllerde taşkın olacağı yönünde uzmanlar bilgiler verdi. Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, yağışlar sebebiyle, göller ve barajlarda şimdiden ciddi ölçüde yükseliş meydana geldiğini söyledi. Son 10 yıldır yeraltı sularının ciddi ölçüde düştüğünü fakat bu yıl bazı ilçelerde yükseliş olduğunu dile getiren Mustafa Uzun, “Yağan karın yeraltı su seviyesini tekrar yükselteceğini düşünüyoruz. Bunun ölçümünü şimdi yapmak mümkün değil. Karların erimeye başladığı nisan, mayıs aylarında yeraltı sularındaki yükseliş belirgin hale gelir. Biz yine de tüm ilçelerimizde yeraltı suyu ölçümü yaptık. Çumra, Seydişehir ve Beyşehir’de 3 metrelik yükseliş tespit edildi. Diğer tüm ilçelerimizde su seviyeleri aynı. Karlar erimeye başladığı zaman inşallah yükseliş olacak” dedi. Bu yıla kadar tüm ilçelerde yeraltı su seviyelerinin düştüğünü ifade eden Uzun, “Sadece bu yıl düşüş olmadı. Bunun sebebi de yüksek miktardaki yağışlardır” diye konuştu.

TAŞKIN MEYDANA GELEBİLİR

Barajlar ve göllerin şimdiden dolduğunu belirten Mustafa Uzun, bahar aylarında taşkın yaşanabileceğini, taşkın olmaması için çalışmalar başladıklarını söyledi. Uzun, “Derebucak Yılmaz Muslu Barajı, Beyşehir Gölü, Suğla Depolaması, Apa Barajı ve Tuz Gölü’nde su miktarları önemli düzeyde arttı. Taşkın olmasın diye ekibimiz Suğla Gölü ve Apa Barajı’nda tahliye çalışmalarına başladı” ifadelerini kullandı. Tahliye edilen suların boş yere Akdeniz’e değil de, kanallar aracılığıyla meralara aktarıldığını vurgulayan Uzun, böylece hem taşkını önlediklerini hem de fazla suyun meralardan yeraltı sularına aktarıldığını ifade etti.

Suğla Gölü’nde taşkına karşı tahliye işlemlerine başlandığını dile getiren Mustafa Uzun, “5 tane büyük pompa ile Suğla Gölü’ndeki fazla su tahliye edilmeye başlandı. 20 gündür pompalar Suğla Depolaması’na su aktarıyor. Eğer tahliye işlemlerine başlanmasaydı taşkın yaşanmıştı. Bu tüm baraj ve göllerimizi kapsıyor. Tüm baraj ve göllerimizde taşkın olabilir” dedi.

ŞİDDETLİ LODOSA KARŞI DİRENEMEYİZ

Şiddetli bir lodosla taşkın olma ihtimalinin önüne geçilemeyeceğini ifade eden Mustafa Uzun, karların bir anda erimesi ile baraj ve göllere şiddetli su gireceğini bu yüzden taşkın olma olasılığının engellenemeyeceğini söyledi. Bu yıl çiftçinin su sıkıntısı yaşamayacağını da belirten Uzun, yeraltı suları ve barajlardaki sular ile çiftçinin rahat bir sulama yapacağını söyledi. Bütün uğraşlarının taşkını önlemek olduğunu vurgulayan Uzun, depolama alanlarındaki su tutulamaz hale gelirse suyun Tuz Gölü'ne aktarılacağını dile getirdi. Barajların hepsinin tamamen dolacağını ifade eden Uzun şunları kaydetti: “Barajlarımızın hepsi dolacak. Bununla beraber göllerimizde de su artışları yaşanacak. İnşallah bu yıl su sıkıntısı çekmeyeceğiz. Belirttiğim gibi tek korkumuz taşkınlar. Taşkınların önüne geçersek ve istenilen suyu depolama yerlerine aktarırsak sıkıntı olmaz. Ama karlar lodos ile bir anda erirse taşkının önüne geçemeyiz. Çalışmalarımız bunu engellemeye yetmez. İnşallah şiddetli bir lodos yaşamayız.”

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.