2000'den Sonra Kurulan Üniversitelerin En İyisi: Aksaray Üniversitesi

2000'den Sonra Kurulan Üniversitelerin En İyisi: Aksaray Üniversitesi
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuarı’nda 9 akademik performans kriteri kullanılarak , Türkiye'de ilk kez yapılan bir araştırmayla akademik performanslarına bağlı olarak 125 Türk ünivers

Türkiye’de İlk Kez Yapıldı

URAP'ın yaptığı çalışmanın Türkiye'de ilk kez yapıldığını belirten Prof. Dr. Ural Akbulut, sıralamada, YÖK, ÖSYM, ISI Web of Science, Google Scholar gibi açık, güvenilir kaynaklardan alınan ve yayın sayısı, kişi başına düşen yayın sayısı, atıf sayısı, kişi başına düşen atıf sayısı, Google Scholar yayın sayısı, kişi başına düşen Google Scholar yayın sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, kişi başına düşen öğrenci sayısı gibi tamamen bilimsel üretkenliğe dayanan verilerin kullanıldığını bildirdi.        

İşte Aksaray Üniversitesi’nin Elde Ettiği Gurur Verici Sonuç

 

“2000 Yılından Önce Kurulan Üniversiteler Sıralaması”nda en üstte Hacettepe, ODTÜ, Ankara ve İstanbul Üniversitesi;  “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Sıralaması”nda ise en üst sırada TOBB Ekonomi ve Teknoloji (vakıf üniversitesi) ile Aksaray Üniversitesi yer aldı. “  

 

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

“Söz konusu rapor hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, bu raporda ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuarı’nda 9 akademik performans kriteri kullanılarak ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilan edilen 2009 yılı yayın sayıları ve öğretim üyesi başına düşen yayın sayıları baz alınarak yapılan çalışmada 125 üniversite 6 ayrı sıralama yapılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada 2000 yılından önce kurulmuş 74 üniversite ve 2000 yılından sonra kurulmuş 51 yeni üniversite; tıp fakültesi olan 57 ve olmayan 68 üniversite; ve son olarak 96 devlet üniversitesi ve 29 vakıf üniversitesi kendi aralarında sıralamaya tabi tutulmuştur. Ayrıca, yayın puanları (toplam yayın puanı + kişi başı yayın puanı), atıf puanları (toplam atıf puanı + kişi başı atıf puanı), Google Scholar puanları (Google Scholar tarama sonucu puanı + kişi başına düşen Google Scholar tarama sonucu puanı), doktora öğrencisi puanları (toplam doktora öğrenci sayısı puanı + doktora öğrenci yüzdesi puanı) ve öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı puanlarından oluşan 5 ayrı performans kriteri baz alınarak tüm 125 üniversitenin genel sıralaması da yapılmıştır.  URAP-Ekim 2010 raporunda Aksaray Üniversitesi için son derece gurur verici, ama aslında çok ta sürpriz olmayan veriler yayımlanmıştır. Bunlara kısaca bakacak olursak, 2009 yılında yayımlanan raporda “2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması”nda 7. sırada bulunan Aksaray Üniversitesi, 2010 yılı raporunda 5 sıra birden yükselerek, 51 devlet ve vakıf üniversitesi arasında yapılan aynı sıralamanın en üst puan kategorisinde bulunan 2 üniversiteden birisi ve en üst sıradaki devlet üniversitesi olmuştur. Ayrıca, raporun “Tıp Fakültesi Olmayan Üniversiteler Genel Sıralaması”nda, Aksaray Üniversitesi 2000 yılından önce ve sonra kurulmuş ve tıp fakültesi bulunmayan 68 devlet ve vakıf üniversitesi arasında 14. sırayı alarak bir önceki yıla göre yine 5 sıra birden yükselmiştir.

 

Çeşitli akademik performans kriterlerinin bir arada değerlendirildiği bu genel sıralamalardaki konumumuz son derece sevindirici olmakla birlikte, bizi asıl mutlu eden toplam 125 Türk üniversitesi arasında “Toplam Yayın Puanı” sıralamasında 10. sırada bulunuyor olmamızdır. Üniversitelerin temel görevinin bilgi üretme ve yayma olduğu düşünüldüğünde, bu kriterin diğerlerinden önde geldiğini söylemek mümkündür.

 

Bu başarıların elde edilmesinde Üniversitemizin en büyük avantajı genç, dinamik, üstün nitelikli ve özverili bir akademik kadroya sahip olmasıdır. Buna bağlı olarak bu başarının en temel kaynağı gerek ulusal gerekse de uluslararası anlamda bilime katkı sağlamak için samimi bir gayret harcayan değerli öğretim elemanlarımızdır. Tabii ki biz de üniversite yönetimi olarak Aksaray Üniversitesi’nde bilimsel araştırma ve eğitim-öğretim potansiyelinin ortaya çıkarılması ve kullanılması için çalışmalar yapıyoruz.

 

Üniversitemizin 2010-2011 akademik yılı açılış töreninde Science Citation Index ya da Social Science Citation Index gibi uluslararası yayın indekslerindeki akademik dergilerde çok sayıda yayın yapan veya patent alan öğretim üyelerimize başarı belgeleri vererek performanslarının takdir ve teşvik edildiğini bilmelerini sağlamaya çalıştık. Yine son dönemde üniversite kütüphanemizi elektronik ve basılı kaynaklarla zenginleştirerek bilgiye erişim imkanlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yaptık. Araştırma ve yayın faaliyetlerini destekleyici alt yapının kurulmasına yönelik projelerin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi anlamında da önemli adımlar attık. 2009-2010 akademik yılından beri Aksaray Üniversitesi’nin tüm koşullarını zorlayarak öğretim elemanlarımızın ulusal ve uluslararası akademik toplantılara katılımını teşvik edici ve kolaylaştırıcı imkanlar yaratmak çabası içerisinde olduk ve bunu da büyük ölçüde başardık.

 

Uluslararası yayınlar söz konusu olduğunda önemli bir etken olan yabancı dil kullanımı ve yeterliliği anlamında da öğretim elemanlarımıza destek olmaya çalıştık. Bu maksatla 2009-2010 akademik yılında Rektörlüğümüze bağlı olarak bir Akademik Yabancı Dil Destek Birimi kurduk ve öğretim elemanlarımıza ihtiyaç duyduklarında kullanabilecekleri bir imkan sunduk. Bu konuyla ilgili yeni bir gelişme olarak, tüm üniversitemiz personelinin ve öğrencilerinin ücretsiz olarak kullanımına açık olacak bir elektronik yabancı dil eğitim destek sistemi temin ettik ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde kullanıma girmesini bekliyoruz.

 

Sonuç olarak, aslında URAP-Ekim 2010 raporunda ortaya çıkan tablo bizim için beklenmedik bir durum değil, üniversitemizin kuruluşundan bu yana yapmış olduğumuz yatırımların ve vermiş olduğumuz çabaların ilk meyveleri ve doğal sonucudur. Önümüzdeki dönemde de Aksaray Üniversitesini daha da üst sıralara taşımak için yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.

 

Bu başarıda emeği geçen başta akademisyenlerimize, üniversitemizin diğer tüm personeline,  daima desteğini esirgemeyen Sayın YÖK Başkanımıza ve tüm üyelerine, çalışanlarına, milletvekillerimize, yerel yönetimimize, bize destek veren yurtiçi ve dışı üniversitelerimize sivil toplum örgütlerine ve Aksaray halkına, kısaca “herkese”, üniversitemiz ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.