Adayların kafası karışık

Adayların kafası karışık
Adayların kimi iptal umudu ile ders çalışmazken, kimi de şifre arayışında olacağını söylüyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’de şifre var mı, yok mu diye tartışmalar devam ederken olaydan asıl etkilenen kesim ise önlerinde Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olan öğrenciler. Yaşanan bu olumsuz olay en çok üniversite hayali ile sınava giren adayları etkiliyor. YGS’ye giren adaylar sınav sonuçlarının mahkeme süreci uzadığı için açıklanmaması nedeniyle tedirgin. Adaylar LYS’ye hazırlanırken yaşanan şifre iddiaları ile sarsılmış olmalılar ki adayların kimi LYS’ye girince şifre arayışında olacağını söylerken kimi de YGS’nin iptal olma ihtimalinin yüksek olduğunu bahane ederek ders çalışmıyor. Sınava girecek ve hayatlarının en önemli virajlarından birini geride bırakacak olan adayların kafası iyice karışık. Öğrencileri sınava hazırlayan dershane öğretmenleri ise adayların olaylardan etkilenmemesi için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyerek zor bir dönem geçirdiklerini ifade ediyor. Gençlik Dershanesi Meram Şube Müdürü Barış Çağlayan Çakır ve rehber öğretmen Mehmet Doğan LYS’ye hazırlamaya çalıştıkları adayların sınava tam anlamıyla konsantre olamadıklarını söyledi.

LYS’YE HAZIRLANAN ADAYLARIN KAFASI KARIŞIK

Rehber öğretmen Mehmet Doğan, “YGS’de yaşanan şifre iddiaları LYS’ye girecek olan adayları olumsuz etkiledi. Öğrencilerimizin çoğu sınavın iptal edilme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünerek dersleri bıraktı, çalışmıyorlar. Öğrencileri sınava konsantre etmekte zorlanıyoruz. LYS’ye hazırlanan öğrenciler iyi bir hazırlık dönemi geçiremiyor” dedi. Doğan, adaylara ne kadar da yaşanan olayları unutturup iyi bir hazırlık dönemi geçirmeleri için çalışsalar da öğrencilerin kafalarını sınava tam olarak veremediklerini ifade etti. Doğan, “Öğrencilerin kafaları çok karışık, öğrencilerimizi gündemden uzak tutup sadece önlerindeki sınava konsantre etmek için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu. Dershane Müdürü Barış Çağlayan Çakır da, ÖSYM’nin her adaya özel kitapçık çıkartmasının ÖSYM’yi kapalı kutu yaptığını ve daha şeffaf bir yapıda olduğu takdirde şüphelerin ortadan kalkabileceğini ileri sürdü.

Sınava hazırlanan öğrencilerden Abdullah Canan ise, sınavın iptal edilmesi karşısında hiç sıkıntı duymayacağını, iptal edilirse herkes için iptal edileceğini ve kendisinin LYS’ye tam anlamıyla konsantre olmaya çalıştığını söyledi. Diğer bir öğrenci Fatma Nuryuvak ise LYS’ye girince soruları çözmeye çalışacağını, ancak yine de şifre var mı yok mu diye kontrol edeceğini belirtti.

SÜRECİN UZUN OLMASI ADAYLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Şifre iddialarının gündemde uzun süredir yer almasının en çok adayları etkilediğinin altını çizen 3B Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Gülcemal de, adayların LYS’ye hazırlanırken sıkıntılı bir süreç yaşadığını söyledi. Adayların kafalarının şifre iddiaları ile meşgul olmaması için yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayan Gülcemal, “YGS’de şifre var ya da yok. Ancak bu olaylar en çok hiç kuşkusuz sınava hazırlanan adayları etkiledi. Biz de dershaneciler olarak adayları tekrar önlerinde bulunan ve YGS’den daha önemli olan LYS’ye hazırlamak için çalışıyoruz. Sınavın iptal edileceğini düşünen öğrenciler ders çalışmıyor ve sınavı kötü geçenler de sınavın iptal edilmesini bekliyor” dedi. Sınava giren ve sınava girecek olan adayların ÖSYM’ye güvenlerinin sarsıldığının altını çizen Gülcemal, öğrencilerin LYS’ye konsantre olmakta güçlük çektiğini ifade etti. Sınav iptal olmasa bile adayların zihinlerinde bulunan şüphenin adayları olumsuz etkileyeceğini öne süren Gülcemal, sınavın iptal olması durumunda ise dershanelerin zor duruma düşeceğini söyledi. Gülcemal, “Şu an için LGS’nin iptal edilme ihtimali bulunuyor, böyle bir durum mevcuttur. Sınavın iptal edilmesi durumunda dershaneler YGS’ye hazırladıkları öğrencileri tekrar hazırlamak durumunda kalacak. Tekrar hazırlamasına hazırlarız tabi ama biz bu öğrencilerden ücretlerini aldık peki tekrar vereceğimiz hazırlık döneminde ücret alabilecek miyiz? Gerçekten hem öğrenciler açısından hem bizim açımızdan çok zor bir dönemdeyiz” diye konuştu.

MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA KÖTÜ HABER

Öğrenciler YGS’de yaşanan olaylarla sarsılırken bir kötü haber de meslek lisesi öğrencilerine geldi. Daha önce YÖK tarafından teknoloji üniversitelerine girmeleri YGS sınavından alacakları puana bağlanan meslek lisesi çıkışlıların kaderini Danıştay yürütmeyi durdurarak etkiledi. Danıştay meslek lisesi çıkışlı öğrencilerinin sadece YGS sonuçlarına göre değil, LYS’ye de girerek alacakları puana göre teknoloji üniversitelerine yerleşmesi yönünde yürütme kararı aldı. Buna göre meslek lisesi öğrencileri eğer teknoloji üniversitelerine girmek isterse büyük bölümü görmediği derslerden oluşan LYS’ye girmek zorunda kalacak. Gençlik Dershanesi Meram Şube Müdürü Barış Çağlayan Çakır, meslek liselerinin teknoloji fakültelerine girmesinin zorlaştırılmasının en az YGS’de yaşanan şifre olayı kadar vahim bir olay olduğunu söyledi. Çakır, “2010 ÖSS kılavuzunda bulunan meslek lisesi öğrencilerinin teknoloji fakültelerine girişi ile ilgili yönetmeliği durdurdu. 2011 YGS’ye giren ve teknoloji fakültelerini kazanmayı düşünen öğrenciler ise bu karar karşısında şaşırıp kaldı. YÖK açıklamasında teknoloji fakültelerine bu yıl LYS puanı ile öğrenci kabul edileceği belirtilmişti. Ancak şimdi teknoloji fakültelerine girmek isteyen öğrenciler görmediği derslerden sınava girmek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı. Teknoloji fakültelerine girmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin görmediği dersin konularına 2 ay kala çalışmak zorunda bırakıldığını ifade eden Çakır, “Meslek lisesi çıkışlı öğrencilerimiz şimdi bize soracaklar ne yapacağız diye, ancak biz onlara ne diyeceğiz onu düşünüyorum” dedi.

3B Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Gülcemal, meslek liselilerin teknoloji fakültelerine girmesinin zorlaştırılmasının talihsiz bir olay olduğunu ve bu yıl meslek lisesi öğrencilerini YGS’de alacakları puana göre hazırladıklarını söyledi. Danıştay’ın bu yürütmeyi durdurması karşısında meslek liseli öğrencilerin zor durumda kaldığını belirten Gülcemal, “Meslek liseli öğrencilerimiz sadece YGS ile teknoloji fakültelerine yerleşebileceklerini biliyorlardı. Ancak bu yürütme durdurulunca meslek liseli öğrencilerimiz gelip bize ne yapacakları konusunda danışacaklar. Biz de şimdi bu durumda öğrencilerimizle ne yapılması konusunda tartışacağız” ifadelerini kullandı. Gülcemal, meslek lisesi adaylarının bu yürütmenin durdurulmasının ardından görmedikleri dersi almak için sadece 2 aylık bir süre bulunduğunu sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.