Ağrılarınızın Alt Yapısını Sağlamlaştırmayın
Yaşamda sebepsiz yere cereyan eden bir hiçbir hadise yoktur. Her şeyin bir sebebi vardır. Sağlıkta bu sebepsiz yere olmayanlar silsilesinin bir parçasıdır. Hiç kimsenin sağlığı durduk yere bozulmaz. Sağlığını kaybediyorsan arkana dönüp baktığında mantıklı bir açıklama yapman çokta zor olmayacaktır. Sağlığı kaybetmenin en önemli işareti ağrıdır. Bir sorun başlıyorsa vücutta ağrı bunun uyaranı olarak size ulaşacaktır. Sebepsiz ağrı yoktur. Vücudunuz da ağrı hissettiğinizde bunun biz öncesi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Ağrılarla başınız dert olabilir. Bunu sadece hastalıkları suçlayarak çözmeniz mümkün değil. Bu sorunun sorumluda ağrı değil. Ağrı sizin en iyi dostunuzdur. O sizi uyaran ve sürekli olarak sizin yanınızda olan güvenlik hattınızın aşıldığını hatırlatan alarmdır. Ağrı ile bir derdiniz varsa bu başka bir sorunla yüzleşmek üzere olduğunuzu ya da yüzleşiyor olduğunuzu anlamış oluyoruz. Bu bir dert değil bir öncü birliktir. Ağrıların oluşumu ve hissedilmesi hastalıklara göre değişiyor. Biz fizik tedavisinin alanına giren kısımlar üzerinde duracağız. Diğer branşlarda da ağrı bir uyaran olarak ya da bir hastalık olarak vardır. Onlarında ayrı ayrı incelenmesi gerekir. Fizik tedavide konu olan ağrı bir problem kaynaklı uyaran olarak ortaya çıkar. Öncesi ve sonrası vardır. Korumak ve önlem almak çoğu zaman mümkündür.
Fizik tedavinin alanına giren ağrıların sebepleri üzerinde durmaya çalışacağız. Çoğumuzun yaşadığı bel, boyun, omuz, dirsek, el-el bileği, ayak ve ayak bileği bölgesi sorunları ile kas iskelet sistemi problemlerini içine alan geniş bir alana hitap eder. Yıpranma yani zamanla kullanıma bağlı aşınma bizim üzerin de durduğumuz konunun temelini oluşturuyor. Bunun yanında genetik faktörler ve travmatik durumlar gibi birçok sebebi de sıralayabiliriz. Yıpranma yapıların doğasında olan bir süreçtir. Bu süreci hızlandıracak etkenler vardır. Bunları iyi bilinmesi gerekir. İş hayatı burada en belirleyici faktördür. Hayatınızın büyük kısmını bu işi yaparak geçireceğiniz için mesleğe göre yapılacak tekrarlı hareketler yıpranmayı hızlandırır. Memursanız sürenli aynı pozisyonda oturmak sizin için önemli bir risk faktörüdür. Hamalsanız taşımak zorunda olduğunuz ağırlıklar bel ve dizleriniz için risk faktörüdür. Garsonsanız sürekli ayakta durmak yine bel, boyun v dizleriniz için risk faktörüdür. Bunu yapmış olduğunuz mesleğe göre değerlendirebilirsiniz. Sonuç yıpranmanın sürekli kullanılan bölgelerde daha hızlı olmasıdır.
Sebepsiz ağrı yoktur. Sebebi önceden tespit edilen çok fazla rahatsızlık vardır. Burada üzerimize düşen sürekli aynı hatalara düşmek yerine ağrıların sebeplerini ortadan kaldırmaktır. Ağrılar bir uyarandır. Bu uyaranları susturmak yerine sorunu çözmek gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.