Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Ahlaki Çöküntü!

Ahlaki Çöküntü!

Günümüzde toplumu derinden etkileyen ve yaralayan çok önemli temel bir sorun var. Bu sorun; toplumdaki ahlak çöküntüsüdür.

Ahlak çöküntüsünün temelinde insanların manevi değerlerini, duygularını kaybetmiş olmaları ve Sosyal Medya’yı bilinçsizce kullanmalarından kaynaklanmaktadır.

Manevi değerlerin Başında İlk olarak evlilik ve eşe saygının neredeyse bitme noktasına gelmiş olmasıdır. İnsanlar Resmi nikâha saygı duymadıkları gibi dini nikah boyutunu da takmamaya başladı. Uzmanlara göre de Evliliklerin hızlı bitmesinin en önemli sebeplerinden birisi insanların evlilik öncesinde her şeyi yaşanıyor olmasındır.

Toplumumuz Önceleri Görücü usulü olan evlenme şekli günümüzde severek evlenme evliliklerine dönüştü nitekim bu evliliklerin çok büyük oranda bitiş süreleri maksimum 10 yılı geçmediği görülmektedir.  

Bu çöküntünün bir diğer nedeni ise sosyal medyadır. Sosyal medyada insanlar gerçek hayatta yüzüne söyleyemeyeceği bir olayı sosyal medyada ahkâm kesercesine paylaşabiliyor, Sosyal medya üzerinden her türlü ahlaki terbiyesizliği yapabiliyor ve Sosyal medya üzerinden iyi ve kötü yönden insanları örgütleyip eyleme dönüştürülebiliyor.  Kendisi için doğru bildiği bir şeyi karşısındakinin penceresinden bakmadan karşısındakinin zarar görmesi en büyük emeli haline gelmiş ama bu davranış karşısındakine zarar verdiğini geç topluma zarar vereceğini düşünülmemektedir. Aslında bazı durumlarda geleceğe de zarar vermektedir.

Sonuç olarak her insan aynı düşünmeye bilir. Ama her insan tek taraflı değil karşısındakinin penceresinden de bakması gerekir.

Bu sorunları en aza indirmenin yolu sevgi, saygı karşınızdaki insanın kendiniz gibi olmasını beklememekten geçer. Düşünürsek eğer kendimizi bile eleştirirken karşı tarafın sizin gibi olmasını sağlamaya çalışmak biraz saçmalık olur. İki tarafta aynı beklenti içine girdiğinde kültür ve üstünlük çatışmasına neden olacaktır.

Uzmanlara göre, yeni nesil sorunlu evliliklerden ve boşanmış ailelerden doğan parçalanmış çocuklar olarak  geleneksel ve manevi değerleri az bencil ailesine ve topluma faydası olmayan bireyler olarak yetişiyor. Ne yazık ki Ahlaki Çöküntü Ülkenin en büyük problemlerinden biri haline gelmiştir.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Bozdağ Arşivi