Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Aksaray Türküleri Hatırlandı

Aksaray Türküleri Hatırlandı

     15-22 Nisan tarihleri arasında devam edecek olan turizm haftası salı günü yapılan resmi törenle başlamış oldu. Ancak 15 Nisan gecesi Aksaray türkülerinin derlenip okunması hepsinden güzeldi. Birbirinden değerli sanatçılarımızın okuduğu türküler bestekârlarını yeniden hatırlatmış oldu.

       Rahatsız olmama rağmen bir Aksaray sevdalısı olarak Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğanın davetini kırmayarak geceye katıldım. İyi ki de katılmışım hastalığımı unuttum sayılır, kaybolmaya yüz tutmuş türkülerimizi tekrar okutmak ve yaşatmak ayrı bir güzellikti.

       TRT repertuarında bulunan yanılmıyorsam 23 türkümüze ilave olan ve başka illerin sahiplendiği daha birçok türkülerimiz bulunmaktadır. Tıpkı sarı gelin türküsüne başka illerin sahip çıktığı gibi. TRT repertuarında bulunan türkülerimizin dışında Aksaraylı sanatçılarımızın bazılarının yaptığı bestelerde bu gece de müzikseverlerle buluştu.

       Burada her zaman söylediğim gibi tekrar söylüyorum bu tür gecelere duyarsız olmamız ve ilgisizliğimiz sosyal etkinliklere ilgisizliğimizi gösteriyor. 20 senedir bu etkinlikleri hem düzenleyen hem de izleyip destek olan bir gazeteci olarak bir gün olsun salonların dolduğunu görmedim. Belediye Basın Yayın ve Kültür Müdürlüğü yaptığım dönemlerdeki etkinliğe salonları doldurmak için öğrenci taşırdık. Salon dolsun ki sanatçıların şevki kırılmasın diye. Ama bir popçu getirseniz yer gök insanla dolar, kültürde nereye geldiğimizin bir göstergesi bu değil mi?

       Ben bu programa katılan 14 sanatçıyı ve söyledikleri parçaları sizlere aktarayım:

      İlk önce Tamer Canbaz hocanın Aksaray Develisi ve Şerif Hanım Türküsünü dinledik. Aksaray Develisini ben burada keyifle ilk defa dinleme imkânı buldum, Tamer hocaya teşekkürler.

     Güzel sesli kızımız Çağla Akgün hanımdan da Kapıları katıran ve Dam Başında Oturur türkülerini dinledik. Çağla her zaman olduğu gibi kibarlığı, güzel sesi ve tecrübesi ile salonu coşturdu.

     Zülfikar Kılıç Güvercinim Süt Beyaz Türküsünü okudu ve kendisine genç bir sanatçımız Musa Genç sazı ile eşlik etti. Bu türkünün bestekârı olan Emel Demir yürek de oradaydı.

       İbrahim Karacan Karabiber Aş mı olur ve İnce Çayır türkülerini folklor oyunu eşliğinde söyledi.

       Ali Şimşek Bilmem Tecelliden mi Kaderden mi ve Gelin Olan Uzun Olur ( Sarı Gelin) türkülerini söyledi. Sarı gelin türküsünü çoğumuz başka yörenin türküsü olarak biliriz ama bu türkü Aksaray’ın olduğunu ve sahip çıkılmadığı için başka illerin sahiplendiğini görmüş olduk.

       Arif Delen ise Sıra Sıra Kazanlar isimli Aksaray türküsünü seslendirdi.

       Hıdır Dündar ise önce kendi bestesi olan Hasandağı Türküsünü ve Aziziye türkülerini okuyarak beğeni topladı. Zaten mütevazi ve efendiliği ile dikkat çeken bir sanatçımız.

       Zilkifli Kaynar isimli sanatçımızı ben ilk defa görüp tanışma imkânı buldum. Ihlaralı sanatçımız ise kendisinin bestelediği Ihlaram türküsünü seslendirdi.

       Menderes Elçin ise folklor eşliğinde Saffet Efendi türküsünü okuyarak alkış aldı.

       Doğan Karakulah ise Eşmekayanın Kavakları türküsünü seslendirdi.

       İsmail Ok önce kendi bestesi olan bir uzun hava sonra Osman Abim Evdemi türküsünü okudu.

       Ekrem Şahin ise ilk defa duyduğumuz bir Aksaray türküsü okudu “ Camız Ölmeyeydi de Avrat öleydi” isimli türkünün bir öyküden alındığını öğrenmiş bulunduk.

       Atay Sütemen ve gurubu Naciye ve O Kız Mektepten Gelir türkülerini okuyarak alkış aldılar.

        Efendim sahne alan ve almayan bütün Aksaraylı sanatçılarımızı kutluyorum. Ayrıca bu değerlere sahip çıkarak Aksaray türkülerini bir kez daha gündeme getiren Sayın Mustafa Doğana teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerin devamını diliyorum, bu konuda Doğana son derece güveniyor ve destekliyorum. Burada son olarak bazı mahalli sanatçılarımıza bir öz eleştiride bulunayım bana çoğu kere sitem ediyorlar neden televizyona çıkarmıyorsun diye, nedenini söyleyim. Arkadaşlar toplum karşısına çıkıyorsunuz, sanatınıza ve izleyicinize saygı adına kıyafetinize dikkat ederek sahneye çıkın. Hiç değilse ayakkabınızı boyatın, sahnede çok konuşacağınıza mesleğinizi icra edin, bu sanatçılarımızın tamamı için geçerli değil. Bütün sanatçılara Sayın Doğanın plaket vermesi de ayrı bir güzellikti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi