Allah herşeyi kuşatandır

Allah gökten yere bütün işleri evirip, çevirir. Kişinin aklına ilk olarak doğum, ölüm yada  doğa olayları gibi olaylar gelir.  Oysa ki akla gelebilecek her iş, her olay Allah'ın dilemesiyle ve kontrolünde olur. O’nun bilgisi dışında hiçbir olay yaşanmaz.

İnsanın ister planlayarak ister planlamadan yaşanan tüm olaylar Yüce Allah’ın kontrolündedir. Gördüğümüz ya da görmediğimiz herşey O’nun sonsuz gücünün ve aklının yansımasıdır. Allah dileseydi tüm evreni ve yaşanan olayları sebeplerden bağımsız olarak yaratabilirdi. Allah dilediğini dilediği zaman ve  şekilde, örneksiz olarak yaratandır. Allah’ ın yaratması için hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Dünyada olayların sebepler dahilinde olması insanları yanıltır. Tüm sebeplerin Yaratıcısı olan Yüce Allah, sebeplerin hepsinden münezzehtir.


Fakat bu gerçekleri göz ardı eden çoğu insan, Allah'ın yaratmasına inandıkları halde, dünya işlerine pek karışmadığını zannederler. (Allah’ı tenzih ederim) Oysa Allah’ ın varlığı her yeri ve her şeyi kuşatmıştır.
 
Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah'ındır. Allah, herşeyi kuşatandır. (Nisa Suresi, 126)
 
Allah’ın gücü sonsuzdur ve yaşamın her anına hükmeder. Sonsuz evrendeki uçsuz bucaksız galaksilere, ordaki mucizevi sistemlere hükmettiği gibi, yeryüzündeki her varlığı ve varlıkların her halleni tespit ve tayin eden de O’dur.


Bazı kişilere sorulduğunda Allah’a inandıklarını söyledikleri halde, O’nun gücünü gereği gibi takdir edemez, yaşamını Allah sevgisi, korkusu üzerine kuramazlar. Kendilerinde Allah’tan bağımsız bir güç görürler.


De ki: "Göklerden ve yerden sizlere rızık veren kimdir? Kulaklara ve gözlere malik olan kimdir? Diriyi ölüden çıkaran ve ölüyü diriden çıkaran kimdir? Ve işleri evirip-çeviren kimdir? Onlar: "Allah" diyeceklerdir. Öyleyse de ki: "Peki siz yine de korkup-sakınmayacak mısınız?
İşte bu, sizin gerçek Rabbiniz olan Allah'tır. Öyleyse haktan sonra sapıklıktan başka ne var? Peki, nasıl hala çevriliyorsunuz?
(Yunus Suresi, 31-32)


Allah’a inandığını söyledikleri halde, Allah’ın kendi yaşamlarına müdahale etmediğini zanneden bu kişiler, büyük bir yanılgı içindedirler. Eğer bir kişi iman ettiğini söylüyorsa, Allah’ın kontrolünde olan bir hayatı olduğunu da kabul etmelidir. Bize şah damarımızdan daha yakın olan Allah, her şeyi çepeçevre kuşatmıştır. Allah’ın ol dediği birşeye, kimse engel olamaz. O göklerin ve yerin Rabb'idir.

"Ben gerçekten, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a tevekkül ettim. O'nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur. Muhakkak benim Rabbim, dosdoğru bir yol üzerinedir (dosdoğru yolda olanı korumaktadır.)" (Hud Suresi, 56)

Bu yazı toplam 2277 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.