Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Belediyenin Logo çalışması

Eskil Belediyesi Logosunu yenileme kararı almış bunun içinde belli çalışmalar yapılmış bu çalışmaları halkın görüşüne sunuldu. Bunu olumlu ve geç kalınmış bir gelişme olarak ifade edebilirim.

Tabi burada logo ile ilgili birçok husus bulunmaktadır. Tabi logoyu sunulduğunda seç beğen usulü ile karşımıza sunuldu. Tabi başlangıçta insanın gözüne hoş gelse de logo öyle basit bir mevzu değildir. Bir profesyonellik işidir. Bir kurumun yansımasıdır. O yüzden acele edilip karar verilmemesi gerekir.

Logo derin bir mevzudur. Bende bugün logo hakkında bildiğim hususları kısaca aktarmak istiyorum.

Logo: ticaretin başladığı yıllardan beri ürünleri, kuruluşları ya da hizmetleri birbirinden ayırt etmeyi sağlayan bir ya da birkaç tipografik karakterden meydana gelen işaretleme dilidir. Birde amblem vardır. Amblem ise yapılana çalışmada kurum ismi yer almıyorsa yani sadece ürünü temsil ediyorsa onada amblem denir. Bazı firmaların simgesi logo mu amblem mi olduğu karıştırılır.

İlçemizde bir tarım şehridir. Bunun için tarım unsurlar üzerinde durularak bir logo tasarımı gerçekleştirmelidir. Tabi bir de tuz gölümüz vardır ona da vurgu yapılması gerekir. Burada ben araştırmamda tarım bakanlığından bir örneği de sizler ile paylaşmak istiyorum.

Örneğin

log.png

“İyi Tarım Uygulamalarının logosunun amacı olan çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanmasını sembolize etmektedir.”

 

Logo tasarımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Bunlarda ilk RENK’tir.  Renkler logo tasarımında sıcak renkler ve soğuk renkler olmak üzere 2 grupta incelenir. Burada Tarımı simgeleyen sıcak renk olan turuncu rengidir. Nitekim gıda tarım ve hayvancılık bakanlığının logosunda turuncu renk içermektedir.

Turuncu: Bilim ve uygarlık, sıcaklığı ve enerjinin gücü çocuklarda kullanılabildiği gibi tarımıda simgelemektedir.

Tasarım yapılırken renk seçiminde dikkat edilmesi gereken husular vardır.
Bunlar;

1- Rengin kültürel çağrışımını,

2- Hedef kitlenin renk tercihi,

3- Kurumun karakteri,

4- Tasarımdaki yaklaşım biçimi

            Bazen renk, yaratıcı düşüncenin temelini oluşturabilir ve bütün tasarım renk üzerine kurulabilir.

Bir diğer husus Tasarımın ilkeleri vardır. Tasarımda ilkelere dikkat etmek gerekir. Tasarım hazırlanırken denge, orantı ve görsel devamlılık bir bütünlük içerisinde iyi bir vurgulamayla verilmelidir.

Kısaca Logo sade anlaşılır olmalıdır. Logonun anlam ve içeriği iyi açıklanmalıdır. Kurumsal kimliği iyi bir şekilde ortaya konulmalıdır.  Logo vizyonu temsil edebileceği gibi misyonu da temsil eder. Mevcut yapılan çalışmaları anlam ve içeriği ile halka sunularak acele edilmeden en güzel logonun Eskilimize kurumsal anlamda katkı sağlayacak Eskilimizi yurt içinde gerektiğinde yurt dışında temsil edecektir.

Bu yazı toplam 2092 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum