Bencillik insanın hakkını koruyamaz!

Ahiretin varlığına kesin olarak inanmayan bu insanlar, egositlik ile dünyadaki nimetlerden en fazla olarak faydalanmayı hedeflemektedirler. Oysa bu insanlar bu şekilde vicdan azabı yaşamakta, Allah’ın haram kıldığı bir ahlakı uyguladıkları için mutsuz olmaktadırlar. Bencilliğini yaptıkları tüm nimetler bu kişilere azap olarak geri dönmektedir. Dünyanın en güzel nimetleri arasında yaşasalarda, şükretmedikleri için çevrelerindeki güzelliği ve sanatı görememektedirler.

Bunun aksine kalpleri Allah’ın zikriyle mutmain olmuş müminler, kardeşlerini kendi nefislerinden önde görür, ilk önce onların sağlıkları ve rahatlıklarıyla ilgilenirler. Müslüman tüm mülkün gerçek sahibinin Allah olduğunun bilincindedir. Ve Rabbimiz nimetleri kullarından dilediğine dilediği kadar vermekte, dilediğinden almaktadır. Hepsi de imtihanın bir gereğidir. Müslüman dünyadaki nimetler ile kıyas edilemeyecek kadar güzel olan nimetlerin umudu içersinde olur.

Egoist insan ile fedakar insan arasında manevi olduğu gibi fiziksel farklılıklar vardır. Bir insanın ruh hali yüzüne, gözlerine ve davranışlarına da yansır. Allah’ın rızasını dünyadaki tüm menfaatlerin üzerinde gören insanların kalpleri ve akılları temiz olduğu için, bu temizlik davranışlarına ve yüzlerine de yansımıştır. Bu insanların yüzleri nurlu, davranışları ise mütevazi ve saygılıdır. Bencil bir insanın psikolojisi bozuk, kafası hesap içinde olduğundan bakışları enaniyetli, davranışları şımarıktır.

“Gerçekten, insan, ‘bencil ve haris’ olarak yaratıldı. Kendisine bir şer (kötülük) dokunduğu zaman feryadı basar. Ona bir hayır dokunduğunda engelleyici olur (veya cimrilik eder).” (Mearic Suresi, 19–21)

Ayetinde de haber verildiği üzere insan bencil olmaya yatkın yaratılmıştır. Rabbimiz imtihanın bir gereği olarak, insanın nefsinden arınıp cennete layık olması için kullarını bu şekilde yaratmıştır. Eğer insan vicdanını bastırıp, nefsine arka çıkan bir karaktere sahip olmayı kabul ederse, Allah’ın rahmetinden uzak bir yaşamı seçmiş demektir. Bunun ise ahiretteki karşılığı çok büyüktür. Allah’a ait olan mülkü insanın sahiplenmesi büyük bir akılsızlıktır.

Egoist insan sadece mal-mülk konusunda değil, kendine ait özelliklerde de kıskançtır. Bulunduğu ortamda en çok sevilen, en çok saygı duyulan insan olmak bu insanların tutkusudur. Bu insanlar asla başkaları için fedakarlık yapmaz, yapsalar bile bir karşılığını beklerler.

Bazı insanlar da biraz bencil olmanın kimseye bir zararı olmadığının, hatta kendi haklarını korumak adına faydalı bile olduğunun düşüncesindedirler. Bu tamamen Kuran ahlakına zıt bir durumdur. Bencilliğin azı yada çoğu diye bir ahlak anlayışı akılsızcadır. Rabbimiz hesap günü küçüçük yapacağımız bir iyiliği ve kötülüğü de ortaya getirecektir. Ve bu insanların haklarını korumak adına kendilerini temize çıkarmalarının Allah katında bir değeri yoktur.

“Kendilerini (övgüyle) temize çıkaranları görmedin mi? Hayır; Allah, dilediğini temizleyip yüceltir. Onlar, 'bir hurma çekirdeğindeki iplikçik kadar' bile haksızlığa uğratılmazlar.’’ (Nisa Suresi, 49)

Yaşadığı tüm olayların ve etrafındaki insanların kendilerine ait bir gücünün olduğunu düşünen insanlar, kendilerini koruma mücadelesine girerler. Bencillik yapmadıklarında zarara uğrayacaklarını, akılsız konuma düşeceklerini sanırlar. Oysa evreni ve insanları Rabbimiz bir kader ile yaratmıştır. Allah adalet sahibidir ve kimsenin hakkı kimsede kalmaz. Allah kulunu imtihan etmek için karşına olumsuz gibi görünen olaylar çıkarır ve güzel ahlak göstermekteki kararlılığını dener. Bu yüzden insan Allah’a güvenmeli, kendisini O’na teslim etmelidir.

“Allah sana bir zarar dokunduracak olsa, O’ndan başka bunu senden kaldıracak yoktur. Ve eğer sana bir hayır isterse, O’nun bol fazlını geri çevirecek de yoktur. Kullarından dilediğine bundan isabet ettirir. O, bağışlayandır, esirgeyendir.” (Yunus Suresi, 107)

Bu yazı toplam 2305 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.