Zuhal Şeflek

Zuhal Şeflek

BIRAKMAMIZ GEREKEN TUTUM VE DAVRANIŞLAR

BIRAKMAMIZ GEREKEN TUTUM VE DAVRANIŞLAR

Hepimizin çocuklarımızla ilgili olumsuz bazı beklentileri vardır. Biz bu beklentilerimizi beden diliyle veya direkmen belirtiriz ve çocuklarda buna inanırlar.

Örneğin çocuğun sınavı kazanacağına inanmıyorsak bunu  bir şekilde iletiriz çocuk da buna inanır bu duyguyla hareket eder.              

         Gerçek dışı Yüksek Beklenti: her çocuğun belli bir kapasitesi ve yetenekleri vardır. Anne-babalar bunu bildikleri halde yine de çocuklardan  seviyelerinin üstünde şeyler beklerler. Bu da çocuğun ulaşamayacağı  bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizliğe sevk ediyor.

Örneğin;ahmet amcanın çocuğu deneme sınavlarında  şeyler beklerler. Bu da çocuğun ulaşamayacağı  bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizliğe sevk ediyor.

 

Örneğin; Ahmet amcanın çocuğu deneme sınavlarında  40 net yapıyor.  

 

Ahmet amca çocuğunun vali olacağı beklentisi içerisindedir. Ama o bölümü kazanmak içinde 100 net gerekiyor. Böyle bir beklenti çocuğun ulaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizlik duygusuna kapılmasına sebep oluyur ve çocuk çalışmayı bırakıyor.

        

Kardeşler Arası Yarışmayı Destekleme: Çoğu zaman farkında olmadan çocuklarımız arasındaki yarışmayı körükleriz. Birisini tutarız öbürünü iteriz. Birisi iyi diğeri düşük not almıştır birini över diğerini yere vururuz. Böylece bir rekabet ortamı oluşturmuş oluruz bu rekabet ortamı içinde düşük not alan öbürünü engellemeye çalışır. İyi not alan ise bulunduğu konumunu kaybetme korkusu ve endişesiyle güvensizlik duygusuna kapılmaktadır.

       

AŞIRI HIRS. Bazı anne-babalar hep mükemel olmayı isterler ve yenilgi ihtimali olan işlere girişmezler. Çocuklarından da bunu beklerler.

Örneğin  En iyi, mükemel, kusursuz birisin bu çocuk için ulaşılması güç bir şey olduğu için çocuk buna ulaşamadığı içinde kendini  değersiz hissedecek.

        

AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABA  TUTUMU: Bazı anne -babalar yıllar sonra gelen ilk çocuk olması veya çocuğunun iyiliği için  çocuğuna iş yaptırmaz bütün ihtiyaçlarını  karşılar.  El üstünde büyütür kötü  olmasın diye sokağa  çıkartmaz. Bu şekilde yetişen çocoklar  hep başkalarına bağlı kalırlar ve kendi başına kaldığı zaman endişeye kapılır.

Örneğin bu anlattığımız şekilde yetişen biri olan Murat'ı  babası bir işe yerleştiriyor akşama işi bırakıyor  ve babası yeni bir iş buluyor  Murat bu işe de ancak yarım  gün dayanıyor.  Çünkü şimdiye kadar iş yapmadığı için kendine güvenmiyor.

        

AŞIRI İTİCİ -BASKICI TUTUM VE DAVRANIŞLAR: Aşırı baskıcı ve itici, reddedici tutumlar yüzünden çocuklar duygularını dile getiremiyorlar. Duygularını hep içine atarlar ve öyle bir hale gelirki dolar ve bir şekilde patlak verir. 

 

Örneğin; cinsel konular konusunda çok baskıcı olan toplumumuzda  bu konulardaki duygularımızı  ifade etme çok zor. Ercan adında bir arkadaş bir kıza aşık oluyor. Ne duygularını kıza iletebiliyor  ne de kimseye anlatabiliyor. Acaba kıza söylesem neder ailesi duyarsa ne olacak kızla çıksam ne diyecekler.... v.b. böyle bir iç çatışması yaşıyor ve ruhsal dengesi bozulmuş bir şekilde psikiyatri  servisine götürülüyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Zuhal Şeflek Arşivi