Büyük Selçuklu Mirası Projesi

Bilindiği gibi ‘Anadolu Selçuklu Uygarlığı Projesi’ başarıyla tamamlandı ve bitti.  Bu çalışmanın ardından, devamı niteliğinde 2009 yılının sonlarında başlatılan ‘Büyük Selçuklu Mirası Projesi’ Anadolu topraklarıyla sınırlı kalmayıp, yurtdışındaki müzelerde bulunan eserleri de kapsayan bir envanter çalışması olacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde başlatılan ve 30 ay sürmesi planlanan projeyi, TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) denetiminde Konya Aydınlar Ocağı Derneği yürütüyor.

Kısa vadede Büyük Selçuklu Devletine ait eserlerin toplu bir envanterini çıkarmak amaçlansa da, uzun vadede Türkiye dışındaki kültürel mirasımız tespiti, dolayısıyla bu eserlere sahip çıkılması amaçlanıyor. Bu sayede gerek restorasyon çalışmalarına gerekse bilimsel çalışmalara ciddi bir zemin hazırlanmış olacak. Proje kapsamında daha önce hiçbir çalışmanın bulunmaması, bu projeye olan ilgiyi de artırdı.

Tespit edilen 12 ülkedeki 400’den fazla Büyük Selçuklu eseri fotoğraflanarak kayıt altına alınacak. Ayrıca bu ülkeler dışında Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Suriye, İran’daki Selçuklu koleksiyonuna sahip müzelerde bulunan mermer, ahşap, çini, sikke, kilim, halı, yazma eserler ile madeni ve taş eserler fotoğraflanacak ve kısa bilgilerle tanıtılacak. Mimari eserler ayrıca çekimleri yapılarak bir belgesel haline getirilecek. Fotoğraflanan eserlerin 3 ciltlik bir albüm halinde yayımlanması ve tüm çalışmaların 120 dakikalık bir belgesel haline getirilmesi de proje kapsamında.

Projede Nisan 2011 itibariyle gelinen aşama:

Türkiye, Suriye, İsrail (Filistin-Doğu Kudüs), Mısır, Azerbaycan, Ermenistan, Yemen, Türkmenistan, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nde saha çekimleri bitirilmiş; ayrıca Rusya Federasyonu'nda bulunan Sen Petersburg Harmitage Müzesi ile Moskova Tarih Müzesi’nde çekimler yapılmıştır.

Önümüzdeki altı aylık periyotta ise Özbekistan, İran, Afganistan, Irak’ta saha çekimleri ile İngiltere, Almanya, Fransa ve ABD’de müze çekimleri planlanmaktadır.

II. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu

Büyük Selçuklu Mirası Projesi kapsamında yürütülen diğer bir etkinlik ise II. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu.

Selçuklu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen ve IRCICA, TTK, TKB ve TİKA'nın katkılarıyla gerçekleştirilecek sempozyum, 20-21 Ekim 2011 tarihlerinde Konya'da yapılacak.

Bu yazı toplam 1086 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.