Hilmi YOL

Hilmi YOL

Camilerimiz ve Temizlikleri

Camilerimiz ve Temizlikleri

Temizlik, İslâm'ın en önemli konularından biridir. Müslüman mutlaka içi ve dışı temiz olan insandır. Bunun gereği ve görüntüsü olarak evlerimizin, işyerlerimizin, cadde ve sokaklarımızın ve bilhassa cami ve mescidlerimizin çok temiz olması gerekir.” Diyor vaiz vaazında.
Ve devam ediyor,
“Cami ve mescidlerin temizliğine verilen önem, o civardaki Müslümanların dînî hassasiyetlerinin göstergesidir.
Rasûlullah Sallâllahü Aleyhi ve Sellem “Bana ümmetimin sevapları gösterildi. İçinde bir kişinin mescidden çıkardığı süprüntü de vardı” diye buyurmuşlardır.
Yine bir hadisi şerifte: “Her kim mescidden süprüntüyü çıkarırsa Allah ona cennette bir köşk inşa eder” diye buyrulmuştur.
Abdest tazeleme mahallerinin, şadırvan ve tuvaletlerin cami ve mescid dışına çıkarılması tembih edilmiş ki caminin temizliğine dikkat edilsin.
Ayrıca, camilerin temiz tutulması ve güzel kokması için en azından cuma günleri güzel kokularla kokulanması istenmiştir.
Bunun yanında, cami yanında bulunan tuvalet ve abdesthanelerin de temizliğine dikkat edilmesi gerektiği dinimizce emredilmiştir. Çünkü insanların abdest almadan önce ihtiyaçlarını gidermeleri gereken tuvaletlerin temiz olması gerekir. Öyle ki insanın üzerine necased bulaşmasın…
Fazla dini bir bilgim olduğu söylenemez. Fakat yukarıda ki yazdıklarımı bir çok camide vaizler bize anlatıyor. Kısaca camide ki temizlikten bahsediyor.
Peki, camilerimiz ne kadar temiz.
Öncelikle, “kabir azabının çoğu ayakta tuvalet ihtiyacı gidermekten” diyen cami imamlarımız…
Camiye ait tuvalete girdiğimiz zaman üzerimizin temiz çıkma ihtimali hiç varmı? Acaba cami tuvaletlerinin temiz tutulması için illa ki başına ücretli birisini bulmak mı gerekir? Akşama kadar vaazlarınızda hutbeleriniz de anlatıyorsunuz, “ Temizlikten bahsediyorsunuz” lütfen camilerimizi, camilerimizin yanında bulunan tuvalet ve şadırvanlarımızı temiz tutalım.
Zamanın birinde Londra'da Welling bölgesinde bir arkadaşımızla kiliseye gittik. Biraz merak, birazda ilgi, Acaba nasıl bir yer, ne yapıyorlar ? Olurya Türkiye'ye vardığımız zaman birisi sorararsa, “Yahu kiliseye gittiniz mi? Nasıl bir yer, nasıl ibadet ediyorlar” diye, ona cevap verebilmek için olsa gerek.
İster inanın ister inanmayın ama, gerçekten çevresi ve içi oldukça temiz ve özenle bakılmış yerler.
Bir kez daha tekrarlayalım.
“TEMİZLİK İMANDANDIR”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Hilmi YOL Arşivi