Zuhal Şeflek

Zuhal Şeflek

Cinsellik

Cinsellik

Cinsellik doğum öncesi başlayıp ömür boyu devam eder ve etik, kültürel ve ahlaki faktörlerden etkilenir.

Üremeyi, cinsel zevk almayı ve vermeyi içerir.

Cinsellik tamamen duyuya dayalı bir deneyimdir ve yalnızca cinsel organları değil tüm bedeni ve aklı içerir.

Cinsel sağlık, cinselliğin fiziksel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerinin kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur.

Herkesin cinsel bilgilere ulaşma ve cinsel ilişkiyi zevk için ya da dölleme amacıyla yapma hakkı vardır. Cinsellik Kavramı ve Cinselliğin Konuşulması

Cinsellik
1. Bedeni ve aklı içerir.
2. Değerlerimiz, tutumlarımız, davranışlarımız, fiziksel görünümümüz, inanışlarımız, duygularımız, kişiliğimiz, sevdiğimiz ve sevmediğimiz şeyler, kişiliğimiz ve sosyalleşme alanlarımızla şekillenir.
3. Sosyal normlardan, kültürden ve dinden etkilenir.
4. Üremenin yani sıra, cinsel zevk almayı ve vermeyi içerir.
5. Tüm yaşamı kapsar.

Sağlıklı cinsellik için olmazsa olmaz unsurlar: Karşılıklı rıza: Cinsel ilişki için iki tarafın da istekli ve gönüllü olması; bunun yanında aktivitenin herhangi bir yerinde durdurabilme ve sonlandırabilme özgürlüğünün bulunması önemlidir.

Saygı: Kendinize ve partnerinize saygı duymanız bir diğer önemli unsurdur. Onu saydığınızı hissettirmek ve onun tarafından saygıdeğer algılanmak ilişkiyi etkiler.

Karşılıklı güven: Bir diğeri; cinsel ilişkide iki tarafın birbirine güveniyor olmasıdır. Oldukça hassas olan bu aktivitenin, karşılıklı güven oluşmadan yapılması taraflar arasında hoş olmayan duygular yaratabilir. Güven duygusu, sağlıklı bir cinsellik için önemli bir unsurdur. Güven hissinin olmadığı durumlarda kaygı, korku ve hayal kırıklığı gibi duygular yaşanması ilişkinin ahengini bozar. Karşılıklı anlayış ve beklentilerin konuşulması ile güven ilişkisi güçlenir ve kuvvetlenir.

Korunma: Cinsel ilişkinin kalitesini etkileyen sonuncu unsur; istenmeyen gebelikten, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve fiziksel yaralanmalardan korunulan bir ortamın yaratılmasıdır. Bu koşulların sağlanmış olması sizin, cinsel ilişki sırasındaki rahatlığınızı ve girişkenliğinizi etkiler.

İletişim: İyi iletişim, sağlıklı bir cinsellik için kritik öneme sahiptir. Açık ve rahat bir şekilde konuşmayı öğrenmek, zaman içinde cinsel problemlerin oluşmasını engeller. Cinsel konularla ilgili hiç konuşmayan bir çift sorunları bulup ortaya çıkarma konusunda başarısız olur. Çiftlerin birbirleri ile konuşabiliyor olmaları, hoşlandıkları şeyleri birbirlerine söylemeleri, birbirlerini yönlendirmeleri cinselliği bilinmez, gizemli ve tabu olmaktan kurtarır.

Eşitlik: Kişisel güç algısı anlamında, partnerinizle eşit durumda olduğunuz gerçeğini kabul etmek önemlidir. Performans açısından bir taraf kendisini güçsüz ya da yetersiz hissediyorsa, bu algı cinsel ilişki kalitesini olumsuz etkiler.

Her türlü sorun ve sorularınızı bu köşeden sorabilirsiniz.

Uzm.Psk.Dan.Zühal Şeflek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Zuhal Şeflek Arşivi