Zuhal Şeflek

Zuhal Şeflek

Denetimsiz boşalmanın nedenleri

Denetimsiz boşalmanın nedenleri

n-Kontrolsüz bir şekilde boşalma, 
-Cinsel tatminde azalma, 
-Suçluluk, 
-Utanç duyma,
-Değersizlik ve yetersizlik,

            -Hayal kırıklığı,
-Zamanla meydana gelen cinsel isteksizlik,
-İlk boşalmadan sonra ikinci cinsel birleşme için ısrarcı olma vb.

DENETİMSİZ BOŞALMA

            GÖRÜLME SIKLIĞI

            -Toplumda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olmasına karşın, cinsel işlev bozuklukları tedavi merkezlerine başvurular arasında erektil işlev bozukluklarından sonra ikinci sıradadır.

            -Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi’nde %14,5 olarak saptanan bu oran Cinsel Sağlık Enstitüsü’nün çalışmalarında %70 oranındadır.

nDenetimsiz boşalma sorunu çoğu kez sertleşme sorunları, cinsel isteksizlik ve evlilik sorunları ile birlikte görülmektedir. Bu tür olgularda başvurular çoğu kez erektil işlev bozukluğu yönünden yardım almak amacıyla yapılmakta ancak incelendiğinde temel sorunun denetimsiz boşalma olduğu saptanmaktadır.

nEğitim düzeyi daha yüksek olan grupta bu yakınma ile başvuruların daha fazla olmasının, partneri tatmin etme çaba ve kaygısından kaynaklandığı belirtilmektedir.

nDenetimsiz boşalma genellikle primer bir sorundur.

DENETİMSİZ BOŞALMA NEDENLERİ - 1

n%99’u psikolojik nedenlerden kaynaklanır.

nTahrik olma sürecinin yetersiz algılanması: Erkeğin, boşalma sürecinin kontrolünü elinde tutmayı öğrenememesinin nedeni olarak orgazmdan doğan duyguların bilincinde olmadığı, yani tahrik olma hissini yeterli düzeyde algılayamadığı tahmin edilmektedir (Kaplan 1974).

nKontrolü sağlamak için yeterli olanakların olmaması. (Hartmann & Uhlemann 1995).

nKorku: Denetimsiz boşalmada korku önemli bir etkendir. Korku, adrenalin hâkimiyetini artırmaktadır, bu da orgazm refleksinin daha hızlı yaşanmasına yol açar. Bu sorunu yaşayan erkeklerin cinsel birleşme sırasında büyük bir baskı altındadır. Konu sadece sık yaşanan bezdirici cinsel başarısızlık durumlarına bağlı olarak gelişen bir performans korkusu değildir, ayrıca hızlı boşalmayı ne pahasına olursa olsun önlemeyi hedefleyen bir tür kısır döngüdür. (Rowland & Slob 1997).

 devam edecek..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Zuhal Şeflek Arşivi