Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

DOST ARKADAŞ SEÇİMİ

DOST ARKADAŞ SEÇİMİ

                          DEĞERLİ OKURLARIM

İmam-ı Gazalinin nasihatlarından faydalanalım. Gazali diyor ki;Ey oğul iki çeşit dost ve arkadaş vardır.Birisi,başına bir bela geldiği zaman seni korur.Diğeri ise mutluluk ve ikbal günlerinde senin dostun olur.Başına bir bela gelip ikbalden düştüğünde dostluk yüzünü gösteren arkadaşını,kardeşini,hakiki arkadaş ve dost bil dostluğunu devam ettir.Lakin Saadet günlerindeki dostuna pek güvenme,sıkıntılı günlerinde dostluk bağını  uzatmıyorsa onu düşman bil.Heveslerine ve nefsine uyan.aşağılık çukuruna yuvarlanır.Zarif görünümlü insanlar fazla ilgini çekmesin.Dış görünüşe pek aldanma  çünkü insan kalbiyle,düşüncesiyle ve diliyle adamdır.Sadece  kıyafetiyle değil.Benzi sarı zayıf kimseleri hor görme.çünkü,insan iki küçük et parçasıyla ölçülür.Kalbi ve dili öyleyse insanların bu iki değerinden faydalanmaya çalış.Gerisi et,kan,ve kemiktir.

                   KIYMETLİ OKURLARIM

Atalarımızda bizlere çok güzel ışık tutmuşlar.Bazı sözlerini hatırlıyalım.Üzüm üzüme baka baka kararır.Kıratın yanına varan,ya huyundan ya tüyünden.Söyle dostunu sana kim olduğunu söyleyeyim. Gibi..Evet dost olacağımız kişilere dikkat etmemiz ve uyanık olmamız istemiyor.Topluma baktığımız zaman gençlerimizin nicelerinin arkadaş kurbanı olduğunu kötü yollara onların vasıtasıyla düştüğünü görüyoruz veya duyuyoruz.

                 DEĞERLİ DOSTLAR

Şaban Karaköse’nin konularına göre derlenmiş mevlanadan bir güzel sözünü paylaşmak istiyorum. Hz.Mevlana;Ashab-ı kehfin köpeğine onlardan öyle bir huy sinayet etti ki sonunda ALLAH’ı aramaya koyuldu.der.Yine Hz.Mevlanadan bir söz daha paylaşalım.’Herkesin her şeyin kendisine muhtaç olduğu ,hiçbir şeye ihtiyacı bulunmayan eksiklikten münezzeh ALLAH’ın zatına yemin olsun ki Kötü arkadaş iyidir.Çünkü kötü yılan insanın yalnız canını alır.Kötü arkadaş ise insanı cehenneme sürükler.Orasını adama durak eder.İnsan düşüp katlığı adamla,konuşa görüşe,onun huyuyla huylanır.Gönülde gizlice arkadaşının huyunu kapar benimser diyor.

                CAN DOSTLARIM

Sözlerimi şöyle noktalamak istiyorum. DOST SANMA ŞANLI VAKTİNDE DOST OLANI.DOST BİL  GAMLI VAKTİNDE ELİNDEN TUTANI.Allah hepimize hem dünyada hem ahrette faydalı arkadaş.faydalı dost nasip etsin duasıyla… 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi