Elektrik fiyatları çiftçiyi mağdur ediyor

Elektrik fiyatları çiftçiyi mağdur ediyor

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, elektrik desteği verilmesi durumunda, çiftçiye verilen bir çok destekten feragat etmeye hazır olduklarını söyledi. 


Güven yaptığı açıklamada, Avrupa çiftçisine verilen desteğin kendilerine verilmesi halinde dünyanın en kaliteli buğdayını yetiştireceklerini belirtti. Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray gibi illerde tarımsal arazilerdeki sulamanın yüzde 75'inin yer altı suyundan karşılandığını ifade eden Güven, çiftçilerin kuyularda elektrik enerjisi kullandıklarını bildirdi. Çiftçiye verilen ürün destekleri yerine elektriğe destek verilmesini istediklerini dile getiren Güven, şunları kaydetti: ''Orta Anadolu'da çiftçisi arazisinde kullandığı suyun kuyulardan temininde akaryakıttan ve elektrikten faydalanıyor. Şu anda elektrik ve akaryakıt çok pahalı durumda. Avrupa'nın en pahalı elektriğini biz kullanıyoruz. Toprak parası ve ürün desteği gibi bir çok destekten feragat etmeye hazırız. Tarımda kullandığımız elektriğe destek verilsin yeter. Kaliteli buğday adı altında ithalat yapılıyor. Bize destek verilmesi durumunda dünyanın en kaliteli buğdayını yetiştirebiliriz...'' TÜRKİYE'DE ÜRÜN PLANLAMASI YOKTürkiye'de ürün planlaması olmadığını savunan Güven, ürün planlamasına geçilmediği takdirde çiftçinin sürekli zarar edeceğini ileri sürdü. Çiftçinin, ürün planlaması olmadığı için bir önceki yıl ki çok satan ürüne yöneldiğini kaydeden Güven, ''Çiftçi bir önceki yıl hangi ürün daha çok satıldıysa ona yöneliyor. Şimdi çiftçiye '2011 yılında ne ekmeyi düşüyorsun' diye sorsanız? Bu yıl en çok hangi ürün para ettiyse onu söyler. Ürün planlaması olmadığı zaman çiftçiler aynı ürünü ekiyorlar. Bu yüzden ürünler tarlada kalıyor. Ürün planlaması şart. Ülkenin ihtiyacı neyse ona göre ekim yapılması gerekir'' dedi.

 
TABAN FİYATLARI ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR
 
Hasat zamanında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğdayı kilosunu 45-50 kuruşa aldığını açıklayan Güven, kış aylarında buğdayın Ticaret Borsalarında 80 kuruşa kadar satıldığını belirtti. TMO çiftçiyi mağdur etmeyecek şekilde buğdayı 65-70 kuruşa alması gerektiğini vurgulayan Güven, şöyle devam etti: ''Ofis hasat zamanında buğdaya fiyat belirliyor. Geçen yıl Adana bölgesinde hasat zamanında tüccarlar buğdayın kilosunu 55-60 kuruşa kadar alıyorlardı. Ofis'in taban fiyatını açıklamasıyla birlikte buğday 45 kuruşa kadar düştü. Buda çiftçiyi mağdur etti. Ofis ya fiyat açıklamasın ya da çiftçiyi mağdur etmesin. Toprak Mahsulleri Ofisi bu işe müdahil olur ve hasat zamanı çiftçinin buğdayını 65-70 kuruşa satın alırsa çiftçinin hiçbir sıkıntısı kalmaz.''

Bu haber toplam 1569 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.