Zuhal Şeflek

Zuhal Şeflek

Erken boşalma

Erken boşalma

nErkeğin, partnerinin orgazm olmadan önce boşalması” biçimindeki bir tanım mevcut sorunun partnerinin orgazmının gecikmesi ile ilgili olup olmadığını yeterince yansıtmadığından doğru değildir ve bu tanımlama günümüzde bir cinsel mit olarak kabul edilmektedir.

nİnatçı ve tekrarlayıcı bir biçimde, çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde ya da birleşmeden hemen sonra, kişinin ve partnerinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalma daha iyi bir tanımlama olmaktadır.

nÇiftten en az birinde süre açısından memnuniyetsizlik yaratan bir durum olmalıdır.

nErken boşalmada önemli olan süre değil, boşalma refleksi üzerinde istemli denetimin olmamasıdır.

nDenetimsizliği tanımlamada “erken” sözcüğü uygun olmadığından “erken boşalma” yerine “denetimsiz boşalma” ya da “istemsiz boşalma” terimlerinin kullanılması daha uygun olacaktır.

nBoşalma süresi asıl ölçüt olmamakla birlikte, birleşmeden önce boşalma ya da 1-3 dakikalık cinsel birleşme süresi denetimsiz boşalmadır.

n4-7 dakikalık cinsel birleşme süresi ise ancak kişinin kendisinin ya da cinsel partnerinin sorun olarak görmesi, doyum sorunları yaşaması durumunda denetimsiz boşalma olarak kabul edilmektedir.

nCinsel Sağlık Enstitüsü’nün istatistikler ve ortalamalar alınarak çıkardığı derecelendirmeye göre; 

            - Penis vajinaya girmeden önce boşalma olursa “İleri Derecede Denetimsiz Boşalma”, 

            - Penis vajinadayken 1-2 dakika arası boşalma “Orta Denetimsiz Boşalma”, 

            - Penis vajinada iken 3-4 dakika arası boşalma “Denetimsiz Boşalma” olarak kabul edilebilir. 

            - Penis vajinada iken 5 dakika üzerinde ve istemli boşalma “Normal Boşalma” olarak kabul edilebilir. 

 

nÇeşitli araştırmacılar tarafından vajinaya girişten ejakulasyona kadar geçen zaman veya penisin vajina içersinde gidiş-geliş sayısı esas alınarak tanımlanmaya çalışıldı.

nMasters ve Johnson 1970’ de prematüre ejakulasyonu; erkeğin, cinsel birleşmelerinin en az %50 sinde, eşinin orgazma ulaşmasına yetecek kadar boşalmayı geciktirememesi olarak tanımladılar.

n Kadınların orgazma ulaşma sürelerinde ve orgazm olma oranlarında bireyler arası büyük farklılıklar gözlenmesi bu tanımın kullanılabilirliğini sınırladı.

nKaplan’ın belirttiği gibi erken boşalma, vajinaya girişle ejakulasyon(boşalma)  arasındaki zaman veya giriş-çıkış sayısı ya da ejakulasyondan önce eşin orgazm olma oranı gibi niceliksel terimlerle tanımlanamaz.

n Önemli olan ejakulatuar refleks üzerinde istemli denetimin olmaması ve yüksek uyarılma düzeylerine, refleks olarak ejakulasyon ortaya çıkmadan dayanılamamasıdır.

nKısaca denetimsiz boşalma (prematüre ejakulasyon) sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, çok az bir uyarılmayla ve kişinin istemesinden önce, vajinaya girme öncesi, girer girmez ya da hemen sonra ejakulasyonun olması şeklinde tanımlanır.

 

 

n “Denetimsiz boşalma, bir erkeğin gönüllü boşalmayı kontrol edemeyip istediğinden önce zirveye çıkıp boşalmasıdır. Normal bir erkek önce heyecanlanır, sonra bu heyecanın keyfini yaşar (plato) ve ardından boşalır. Denetimsiz boşalanlarda bu plato fazı yoktur. Heyecanlanır ve boşalır.”(KAPLAN)

nDaha dar bir pencereden bakıldığında buradaki sorun, orgazm refleksinin bir bileşeni olan boşalmanın kendisiyle ilgili bir sorun değildir, bu bir orgazm bozukluğudur.

nNormal koşullarda uyarıldıktan sonra yaşanması gereken ve çiftin bir süre ilişkide kalması dönemi olan plato denetimsiz boşalanlarda mevcut değildir. Yani gönüllü uzatma veya erteleme noktası mevcut değildir.

nHASTA:-“Giremeden veya birkaç kez gidip geldikten sonra                                    boşalıyorum…”

                             -”O an geldiğinde kendimi kontrol edemiyorum.”

                              -”Her seferinde korktuğum başıma geliyor.”

                             -”Hemen girsem, dışarıya boşalmasam.”

                             -”Her şey çok hızlı gelişiyor, kontrol edemiyorum.”

                             -”Artık bezdim ve yoruldum.”

 

 

 

nDenetimsiz boşalma teşhisinde boşalmanın gerçekten erken mi meydana geldiğine yoksa bayan partnerin yavaş reaksiyonuna bağlı olarak erkenmiş gibi mi algılandığına dikkat edilmelidir.

nDenetimsiz boşalma tanısı, yalnızca boşalma süreci erkek tarafından yeterli derecede kontrol edilemez bulunduğunda veya erkeğin boşalma sürecini yeterince kontrol edemediği için partnerde orgazm yaşanmadığında konulmalıdır

nCinsel terapist denetimsiz boşalma tanısını koymadan önce yaş, cinsel birleşme sıklığı, partner özellikleri, ön sevişme süresi ve ortamın uyarıcılığı gibi etkenleri göz önüne almalıdır.

nİlk kez cinsel ilişkiye giren genç erkeklerde sık görülür. Çoğu erkek daha sonraları boşalma süresi üzerinde bir kontrol geliştirir.

nNormal koşullarda kadınların %75’i vajinal orgazm olmazlar. Çiftler genellikle vajinal orgazma odaklandıkları ve olmayacak zor bir işin peşinden koştukları için endişe, korku ve kaygıları artar.

n Erkek kendini giderek daha başarısız ve yetersiz hisseder. Başarısızlık duygusu daha da erken boşalma sonucunu doğurur. (Vajinal orgazm takıntısı)

nErkek 1 dakika değil 10 dakika da gidip gelse klitorisi uyarmazsa genellikle eşini tatmin etmede zorlanacaktır. (Klitorisin dayanılmaz ağırlığı)

 

nDenetimsiz boşalan erkeklerin eşleri de genellikle orgazm taklidi yaparlar. (Cinsel birleşmenin dayanılmaz hafifliği)

nDenetimsiz boşalma sorunu yaşayan erkeklerin partnerlerinde ikincil bir sorun olarak cinsel ilgi ve istek azalması ya da orgazm bozukluklarının ortaya çıkması şaşırtıcı değildir. Bunun nedeni erken boşalırım düşüncesi ile erkeklerin ön sevişmeden kaçınması ve vajinal orgazmı takıntı haline getirmeleridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Zuhal Şeflek Arşivi