Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baykan

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baykan

Evlendirme mi, eğlendirme mi?

Ülkemin ne kadar arızalı insanı varsa oraya toplanıyor. Kakara ve kikiri ile dolu tam bir çadır tiyatrosu. İçlerinde ciddi niyetle evlenmek isteyen azınlığın yanında; dostlar alışverişte görsün diyenler de var.

Gidip bir İstanbul’u göreyim diyenler de var. Orada boy göstereyim de belki bir mankenlik, artistlik teklifi alırım diyenler de var. Benim şahsi kanaatime göre orada bir de göstermelik konu mankenleri var. Sonuç olarak ne ararsan var. İzlemenizi tavsiye ederim tam bir çadır tiyatrosu.

Şimdi ben de buradan soruyorum: 19 yaşında bir erkeğin veya bir bayanın o yaşta orada ne işleri var? Bu yaş insan hayatında eğitim veya meslek edinme yaşlarıdır. Burada kesin bir yaş sınırı olmalıdır. Bunların aileleri nasıl bir aile ki; çocuklarını O yaşta oralarda karı-koca aramalarına göz yumuyorlar. Yoksa bunlarla baş edemediler de başlarından mı savıyorlar? Daha acısı; adam iki karısını öldürmüş bir de oraya utanmadan ve sıkılmadan evlenmeye gelmiş. Gel de çıldırma.

Orası yolgeçen hanımı da önüne geleni programa alıyorlar. İnsan adayların bir geçmişini araştırır. Ayrıca RTÜK diye ne yaptığı bilinmeyen bir kurum var. Neden bunlara göz yumuyor? Japonların resmi evlilik şartlarında On İki adet sertifika istediğini biliyor muydunuz?

Nedeni; her ne olursa olsun bu yaşta bu insanların orada olmamaları gerekir. Hele; bazılarının doğru düzgün işi bile yok evlenmeye gelmişler. Bunlar evliliği ne zannediyorlar? Adayların vatları da evlere şenlik; kimi Hac veya Umreye götüreceğini, kimi ev ve araba vereceğini taahhüt ediyor. Bu bir nevi rüşvet teklifidir.

Adayların görüşmesi de trajikomik; her şey iki dakikalık görüşme sonrası alınan veya alınamayan elektriğe bağlı. Adam ben elektrik yüklüyüm dese de karşı cinste tık yok. Yani; elektrik bir türlü enerjiye dönüşmüyor. Gerisi laf ola torba dola. Ben burada bu tür programlara karşı değilim; formatına karşıyım. Madem toplumun bu talebine hizmet vereceksiniz; cılkı çıkan mevcut formatınızı gözden geçiriniz.

Adaylara diyeceğim fazla bir şey yok; onların arayıp da bulamadıkları bir ortam var. Tam pansiyon konaklama ve üstelik de bedava. Benim eleştirilerim program yapımcılarınadır. Bu arada şu Japon atasözünü de adaylara hatırlatmak isterim.

        * Birinci eşini sana Allah,

         * İkinci eşini arkadaşların,

         * Üçüncü eşini de şeytan getirir.

Bu yazı toplam 1533 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.