Hüseyin Güç

Hüseyin Güç

EVLİ KADIN ÇİFTCİLERE MÜJDE

EVLİ KADIN ÇİFTCİLERE MÜJDE

             Evli kadınların kamu ve özel sektöre 1994-2003 yıllarında satmış oldukları zirai bedellerinden bağ-kur prim kesintisi yapılmış olsa dahi bağ-kur aile reisi olmadıklarını gerekçe göstererek bu tevkifatlara istinaden borçlanma taleplerini kabul etmeyerek bağ-kur sigorta tescillerini ve hizmetleri vermiyordu. Tarım bağ-kur’lu çiftçi kadınlarımız da haklarını dava açmak suretiyle elde etme yoluna gitmişlerdir.

            Sosyal Güvenlik Kurumu alehine açılan davaları kaybetmekten doğan vekâlet ücreti ve dava masrafları zararlarını önlemek amacıyla Hükümet 6270 Sayılı Kanunla bu işe kesin çözüm bulmak suretiyle kadınlarımızın aile reisi olmayı engel olmaktan çıkarmıştır. Artık aile reisi olmadığı gerekçesi ile kadın çiftçilerimizin 1994-2003 yılları arasındaki tevkifatları borçlanma yapmaları halinde değerlendirme dışı yapılmayacaktır. Talepleri halinde bağ-kur sigortalısı olarak tescilleri ve hizmetleri verilecektir.

         Hükümetin çıkarmış olduğu 6270 Sayılı Kanun doğrultusunda hem SGK Avukatlara yüksek miktarda vekâlet ücreti ödemekten kurtuldu. Hem de kadın çiftçilerimiz dava açma çilesi ortadan kalkmıştır.

         Kadın çiftçilerimiz 1994-2003 yılları arasında çeşitli firmalara ve Toprak Mahsulleri Ofisine satmış oldukları mahsullerden yapılmış olan % 1 lik bağ-kur prim kesinti tevkifat asıllarını bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Müdürlüklerine müracaat etmeleri halinde bağ-kur sigorta tescilleri yapılacak ve hizmetleri verilecektir.

         Bağ-Kur’lular doğum borçlanması yapamazlar

 

         NEZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

F.Çalışkan

Hüseyin Bey, 20.07.1962 doğumlu bayanım. 3 çocuk annesiyim. 25.06.1998 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum ve primlerimi düzenli bir şekilde ödüyorum. Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olabilirim. Bağ-Kur’lular doğum borçlanması yapabilir miyim, Sigortaya geçtiğim takdirde ne zaman emekli olurum?

CEVAP: Bağ-Kur girişiniz 25.06.1998 tarih ve toplam 16 yıl 6 ay hizmetiniz bulunmaktadır. Bu hizmetinize ilave olarak 6 yıl 6 ay daha  bağ-kur’a prim öderseniz 55 yaşında 20 tam yıl ile bağ-kur dan normal emekli olursunuz. İkinci bir yol ise 18 ay daha prim ödeyerek 56 yaşınızın dolduğu 20.07.2018 yılında yine bağ-kur’dan emekli olabilirsiniz. 3.5 yıl ( 1260 gün )sigortalı çalışmanız halinde 55 yaşınızda, 5.975 gün üzerinden 20 yıl dolduğu 25.06.2018 tarihinde sigorta’dan emekli olursunuz ve maaşınızda bağ-kur’a oranla yüksek olur. Çalışma imkânınız varsa bu yolu tercih etmeniz sizin için uygun olacağını düşünüyorum. Benim tavsiyem bu yöndedir. Bağ-Kur’lu olduğunuz için doğum Borçlanması yapma şansınız yoktur. Doğum borçlanmasını sadece sigortalı hanımlar yapabiliyor. Yani doğumlardan önce sigortalı olmanız gerekirdi.

 

         Güçlü Olarak Sosyal Güvenlikte Kalın.

 

                                                                            HÜSEYİN GÜÇ

                                                             İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Hüseyin Güç Arşivi