Mehmet Ali Mayda

Mehmet Ali Mayda

Faiz eşittir enflasyon doğru mu?

Bildiğiniz üzere dünyada bütün ülkeler faiz arttırırken yalnızca Çin ve Türkiye merkez bankası faizi aşağı indiriyor
Biliyorsunuz piyasada ne fazlaysa onun değeri azalır şimdi Merkez Bankası faizleri aşağı çekerek paraya ulaşılabilirliği hızlandırmış ve kolaylaştırmış oluyor bu demek oluyor ki piyasada daha çok Türk Lirası oluyor bu da tabi enflasyonu yukarı yönlü tetikliyor.
Ev fiyatları neden yükseldi? Ev fiyatları yaklaşık iki yıldır inşaat firmalarının maliyetlerden dolayı inşaatları durdurduğu ve artan ev taleplerinden dolayı yükseldiğini hepimiz biliyoruz, kredi faizleri de yaklaşık bir buçuk iki yıldır aşağı yönlü çekiliyor Buda piyasada daha çok para bolluğu ve az ev az otomobil az gıda az üretiminden dolayı enflasyonu yukarı yönlü hareket ettiriyor.
Aynı şekilde para basmak da aynı enflasyonik ortam oluşturmayı tetikliyor.
 Enflasyonu düşürmenin bir çok yönü var bunlardan bir tanesi parasal sıkılaştırma, nedir bu parasal sıkılaştırma? 
Piyasayı daha çok paraya boğmak yerine piyasadan parayı toplamak. Bu da tabii ki merkez bankalarının faiz arttırarak parayı piyasadan vakumlamak ve paranın değerini arttırmak hani demiştik ya piyasada ne fazlaysa onun değeri azdır ne az ise onunda değeri fazladır bu sayede paranın değerini arttırıp diğer gıda ve emtia fiyatlarını aşağı çekmek veya yine aynı şekilde piyasayı parasal sıkılaştırma ya geçmek için para yakmak.
Yani basılan para miktarını aza düşürmek. Gelelim en son metoda; bu da tabii ki üretim yapmaktan geçer bu üretim bizi ilgilendiren bir taraf eğer üretimi fazla yaparsak talebin arzdan az olduğu bir üretim sağlarsak fiyatları otomatikmen aşağı yönlü çekmiş olacağız. Tabii bu durum her şeyden önce üretimden geçiyor üretim yaparak piyasada daha çok ürün tedariği sağlayacağı için fiyatları otamatik olarak aşağı yönlü çekecek ve enflasyon un düşmesini sağlayacaktır.
Özetleyecek olursak;
Ülkeler, kredi musluğunu açıp piyasayı para bolluğuna itmek yerine üretimi destekleyici teşvik ve adımlar atarak ve parasal sıkılaştırma politikası uyguladığı taktirde enflasyonun düşmesine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.

Bu yazı toplam 764 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.