Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Gerdeğe girmek

Gerdeğe girmek

 Damat, hanımının heyecanını yatıştırmak için özen göstermeli, onunla dostça sohbet etmelidir. Bundan sonra hem gelin hem de damat, Allah rızâsı için ikişer rekat şükür namazı kılmalı, o anda dualar müstecap olduğu için Cenabı Hak’tan mutluluk hayırlı evlat ve hayırlı âkıbet istemelidirler.  Ümmet-i Muhammed'in selâmeti için dualar edilmelidir. Duadan sonra varsa hazırlanmış olan çetnevirden muhabbet ederek yemeliler,  heyecanlar karşılıklı olarak yatıştırılmalıdır. Nişan ve düğün sırasında aileler arasında kırgınlıklar olabilir, bunlar kesinlikle gündeme getirilmemelidir.

Gelinle damat, düğün öncesi birbirlerini az da olsa gördüler ve tanıdılar; bundan sonra mahremiyetler de ortadan kalktığı için daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Düğün öncesinde daha ziyade beğenilmeye yönelik davranışlar ön plana çıkarıldığı için tanımalar yanlış olabilir. Gerek gelin ve gerekse damat bundan sonra çok dikkatli olmak zorundadır. Gördükleri yeni tutum ve davranışlara ani tepkiler vermemeli, sabırla, düzeltilmesine yardımcı olmaya çalışmalıdırlar.

Bazı yörelerde belli bir süre için odada başkalarını bulundurma, damadın yakınlarına bez gösterme gibi hiç de hoş olmayan bazı örf ve adetler uygulanmaktadır. Bunlar, yeni kurulmakta olan ailelerin mutluluğunu engelleyen adetlerdir. Dinen doğru olmayan uygulamalardır. İslam dininde böyle bir uygulama yoktur. Onun için bu gibi çirkin işlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca evlilik günü sağdıç ve yengeler tarafından verilen yanlış bilgiler de yanlışlıkların yapılmasına neden olmaktadır. Bunun yerine evlenecek kişiler, doğru bilgileri, doğru kişilerden almak hususunda önceden çaba sarf etmelidirler.

Hayatımızın her safhasını düzenleyen dinimizin, cinsel yakınlık konusunda da ölçüleri vardır. Yeni evlenen gençlerin, ilk gece şu hususlara dikkat etmeleri gerekir: Gelin, şeytanın şerrinden Allah’a sığınarak “eûzü – besmele” çekip sağ ayakla odasına girmeli. Damat, yatsı namazını cemâatle kılmalı ve dualarla içeri girmeli, gelin hanımla tokalaşmalı hâl-hatırını sormalı ve hanımının heyecanını gönül alıcı sözlerle yatıştırmalıdır.

Bu esnada damat geline, aybaşılı olup olmadığını sormalıdır. Karısı hasta olmuşsa ci­nsel yakınlıktan uzak durmalıdır. (Adetli iken cinsel yakınlığın helâl olduğuna inanırsa kâfir olur.) böyle durumların yaşanmaması için düğün yapacak ailelerin gelinin âdet günlerini dikkate alarak, âdet gününe denk gelmemesi için düğün tarihini iyi ayarlamalıdırlar. Âdetli olanlar hakkında Allah Teâlâ, şöyle buyurmuştur: Ey Muhammed! Sana kadınların ay başı halinden de soruyorlar. De ki, o bir eziyettir onun için ay başı halinde oldukları zaman kadınlardan çekilin ve temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. İyice temizlendikleri zaman  da Allah'ın emrettiği yerden onlara varın, yaklaşın; şüphesiz ki Allah, çok Tövbe edenleri ve  çok temizlenenleri sever.” Bakara Sûresi, 2/ 222

Resûl-i Ekrem (s.a.v.)’e soruldu: “Yâ Resûlallah, hayız zamanında cinsi yönden yaklaşana ne lâzım gelir?” Buyurdular ki: “Bir yahut, yarım altın sadaka versin. (Yapmış olduğu hataya) kefaret olur.”

Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmakta: “Kadınlarınız, sizin (evlat yetiştiren) tarlanızdır. O halde tarlanıza dilediğiniz gibi varın. Kendiniz için önden (iyi ameller) gönderin (hayırlı evlatlar yetiştirin.)Bir de Allah'tan korkun ve bilin ki siz mutlaka onun huzuruna varacaksınız. Ey Muhammed, müminleri müjdele!” Bakara Sûresi, 2/ 223.  Görülüyor ki Allah Teâlâ, kadını tarlaya, erkeği de tohumu ekene benzeterek tarlanın nasıl ekileceğini, meydana gelen mahsulün (çocuğun) nasıl bakılarak yetişeceğini beyan etmiştir.

  Yalnız bazı erkekler, ayetteki, “dilediğiniz gibi varın” sözünü yanlış yorumlayarak udyerinden yaklaşmayı meşru olarak görmekte, böylece büyük günah işlemekte, (Bununla alakalı bilgiye aşağıda “livata”konusuna bakınız.) ayrıca maddi yönden, organın tahriş olma ve büyük def-i hacetini tutamama gibi sorunlarla karşılaşıldığı, bu işin uzmanları tarafından bildirmektedir.

Eşler, cinsi yakınlaşmadan önce birbirlerini rahatsız edip tiksindirecek pis kokular ve kirlerden arınmalı; ağız, diş veya diğer bedeni mahallerini temizlemelidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şükrü Başarıkan Arşivi