Gönen, "Böbrek taşı tedavisinde 3 farklı yöntem uyguluyoruz"

Gönen, "Böbrek taşı tedavisinde 3 farklı yöntem uyguluyoruz"

Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Gönen, Üriner Sistem taş hastalığının toplumda sık görülen ve tekrarlanma özelliği olan bir hastalık olduğunu söyledi.

 

 

Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gönen, yaptığı yazılı açıklamada daha önce üriner sistem taş hastalığı sorunu yaşayan bir kişinin ölmeden önce yeniden bu sorunla karşılaşma riskinin yüzde 50 (%50) olduğunu belirtti.

 

GÖNEN : “BÖBREK TAŞI TEDAVİSİNDE 3 FARKLI YÖNTEM UYGULUYORUZ”

 

Üriner sistem taş hastalığının neden ve nasıl meydana geldiğinin tam olarak ortaya konulamadığını ifade eden Başkent Üniversitesi Yrd.Doç. Dr. Murat Gönen, “Bu nedenle hastalığın oluşumunu önleyecek veya oluşmuş bir taşı eritebilecek bir  ilaç tedavisi de mevcut değildir. Üriner sistem taş hastalığında kullanılan ilaçlar oluşan ağrıyı azaltmaya yöneliktir, direk taşı tedavi etmeye yönelik bir ilaç yoktur” dedi.

Böbrek taşı tedavisinin 3’e ayrıldığını vurgulayan Ürolog Dr. Murat Gönen şunları söyledi : “Birinci yöntem 5 mm’den küçük, belirgin tıkanıklık yapmayan taşlarda bol su içilmesi ve hareketli olunması önerilerek taşın kendiliğinden düşmesi beklenebilir. İkinci yöntem 5 mm ile 25 mm arasındaki taşlarda eğer çok ciddi tıkanıklık ve böbrekte şişme yoksa halk arasında taş kırma denilen ESWL tedavisi uygulanır. Bu tedavi hastanede yatmayı gerektirmez, ayaktan uygulanır. İşlem sonunda hasta küçük parçalara ayrılan taşlarını idrarla atar. Üçüncü olarak 25 mm üstündeki taşlarda ve çok ciddi tıkanıklığa yol açan taşlarda daha küçük olsalar dahi operasyon önerilir”

 

TÜPLE TAŞ ALMA KONYA’DA İLK KEZ BAŞKENT HASTANESİ’NDE YAPILDI

 

Günümüzde üriner sistem taşlarının tedavisinin kapalı ameliyatta denilen endoskopik yöntemlerle yapılmakta olduğunu da sözlerine ekleyen Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Gönen, “Yoldaki taşlar için idrar deliğinden girilerek yapılan üreteroskopik yöntemler tercih edilirken. Böbrekte yer alan taşlar için henüz ülkemizde de yeni bir yöntem olan halk arasında tüple taş alma olarak bilinen perkütan yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntem Konya’da ilk defa 2003 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesinde uygulanmıştır ve bugüne kadar 300’ün üzerinde hasta bu yöntemle Başkent Üniversitesi Üroloji bölümünde tedavi edilmiştir. Bu yöntemle taşlar 2 cm’lik küçük bir cilt açıklığı ile alınabilmekte ve 2-3 gün içinde hastaneden taburcu edilebilmektedir. Daha önceleri Konyalı hastalar kapalı böbrek taşı ameliyatı olabilmek için Ankara ve İstanbul gibi şehirlere giderken artık çevre illerden hastalar Konya’ya gelip tedavi olmakta ve bundan Konya ekonomisi de faydalanmaktadır” dedi.

Bu haber toplam 14981 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Sağlık