Hastanelerde Kürtçe hizmet dönemi

Hastanelerde Kürtçe hizmet dönemi

Hastanede Kürtçe hizmet isteği Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Türkçe bilmeyen vatandaşların hastanelerde çektiği zorlukları sona erdirecek öneri geldi.

Sağlık Hakkı Hareketi Derneği Başkanı Dr. Mustafa Sütlaş, Kürtçe sağlık hizmeti verilmesi önerisinde bulundu. "Canınız yandığında acınızı hangi dille ifade edersiniz" sorusunun yanıtının çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Sütlaş, "Devlet devreye girmeli ve Kürtçe bilen doktor sayısı artırılmalı" dedi. Kürtçe bilen sağlık çalışanının Türkçe bilmeyenlerin anlatmak istediklerini daha iyi anlayacağını kaydeden Sütlaş, "Hekim yalnız bilgisi ve sahip olduğu olanaklarıyla hastalarına hizmet sunmaz. Bir söz, bir gülüş hastayı iyileştirir” diye konuştu.

DEVLET POLİTİKASI OLMALI

Anadilde hizmeti "Tam iyilik hali" olarak tanımlayan Sütlaş, bunun sağlığın olmazsa olmaz unsurlarında bir tanesi olduğunu kaydetti. Sütlaş, "Kürtçe’nin açık biçimde kullanılmasının bir 'devlet politikası" olarak benimsenmesi gerekiyor.
Bu konuda yeni açılımlar yapılmalı" diye konuştu. Hekimlerin pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da öncü olabileceklerinin altını çizen Sütlaş, Kürtçe bilen doktor ve bilim insanlarının, hem bilimsel üretimlerini kamuoyuna iletirken hem de hizmetlerini sunarken Kürtçe’yi de kullanabileceklerini anlattı. Şütlaş şöyle devam etti: "Verdikleri hizmet sırasında Kürt hastalarıyla Kürtçe konuşan sağlıkçılar var. Bunun yaygınlaşması ve Kürtçe bilen herkesin yapması da sağlık hizmetinin doğasının gereğidir." Sağlık hizmetinin ertelenebilir ya da yerine alternatif konulabilir bir hizmet alanı olmadığını anlatan Dr. Sütlaş, "Sorunları çözmedikçe o sorunları yaşayanların mağduriyeti devam edecek. Bir anne, bir çocuk, bir kadın, dilini bilen ve anlayan bir sağlıkçı olmadığı sürece sağlık hakkından yararlanamayacak" ifadelerini kullandı.

Vatandaş çözüm istiyor

Türkçe bilmeyen annesinin, rahatsızlığını uzmanlara anlatamadığını belirten K.N. isimli vatandaş, "Annem, Türkçe konuşamıyor. Doktora tek başına gittiğinde derdini anlatamıyor. Onun için Kürtçe
sağlık
hizmeti istiyoruz" dedi. Bir başka vatandaş da doğudaki kentlerde yaşayan insanların sorunlarının başında, sağlık hizmeti sırasında doktorlarla doğru bir iletişim kuramamak olduğunu kaydetti.(Bugün)

Bu haber toplam 1246 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlık