Hırsız et derdinde!

Hırsız et derdinde!
Kırmızı et fiyatının artmasının ardından özellikle ilçelerden canlı hayvan ve kırmızı et hırsızlığı haberlerinin gelmesi, ‘Hırsızlar, kırmızı ete mi yöneldi?’ sorusunu gündeme getirdi

BEYŞEHİR’DE 6 BİN 500 TL’LİK ET HIRSIZLIĞI YAŞANDI
Önceki gün Beyşehir İlçesi’nde bir kasap, sabah iş yerine geldiğinde dolabındaki etlerin büyük bir bölümünün çalındığını gördü. Kasaptan çalınan 348 kilogram etin piyasa bedelinin 6 bin 500 TL olduğu bildirildi. Daha önce de Karapınar İlçesi’nde canlı hayvan hırsızlığı yapılmış olması, etin fiyatının yükselmesinin ardından hırsızların yeni hedefi mi olduğu sorusunu gündeme getirdi.
ÜRETİCİLER, HIRSIZLIĞA KARŞI ÖNLEM ALDI
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı etteki fiyat artışının yaklaşık 2 ay önce durduğunu söyledi. Bundan 5 yıl önce İl Emniyet Müdürlüğü’nün desteğini alarak üreticilere hırsızlık tedbirlerini anlatan eğitim semineri verdiklerini söyleyen Karabulut, “5 yıldan bu yana il merkezinde hırsızlık olmadı. Et fiyatındaki artışın, hırsızları cezp edeceğini sanmıyorum” diye konuştu.
ET, ÜRETİCİDE 16, KASAPTA 23 LİRA
Üreticilerin ortalama olarak 16 TL’ye kasaplara et vermesine karşılık, halka 23 TL’den satılan etin fiyatındaki bu artışa açıklık getiren Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz ise, “Üreticiler, eti kemikli olarak bize satıyor. Kemik, yüzde 20 fire verdiriyor. Buna KDV, borsa giderleri, stopaj, gelir ve kurumlar vergisi, işletmenin giderleri eklenince maliyet 23 TL’yi geçiyor. Buna rağmen 23 TL’ye satmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Et hırsıza cazip mi geliyor?
 
Et fiyatlarının yükselmesinin ardından ilçelerde canlı hayvan ve kırmızı et hırsızlığının görülmeye başlaması, ‘Et, hırsızlar tarafından cazip mi görülüyor’ sorusunu gündeme getirdi. Kırmızı et fiyatları yaklaşık iki ay öncesine kadar sürekli artış eğilimindeydi. Et fiyatlarının yükselmesinin ardından özellikle ilçelerde kırmızı et ve canlı hayvan hırsızlığı olayları görülmeye başladı. Kısa bir süre önce Karapınar’da meydana gelen canlı hayvan hırsızlığının ardından önceki gün de Beyşehir’de bir kasaptan piyasa değeri 6 bin 500 lira olan 348 kilogram et çalındı. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, canlı hayvan ve kırmızı et hırsızlığının et fiyatları ile alakalı olmadığını, özellikle Konya şehir merkezinde bu tür olaylara rastlanmadığını açıkladı. Karabulut, bu tür olaylara rastlamamak için gerekli önlemleri aldıklarını, yine de her ihtimali göz önünde bulundurarak besicilerin dikkatli olması gerektiğini bildirdi. Öte yandan Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz de, 16 TL’ye üreticiden alınan etin, çeşitli vergilerin yüklenmesi ve iş yeri giderlerinin eklenmesi ile ortalama 23 TL’ye ulaştığını söyledi.
ET UCUZKEN DE HIRSIZLIK OLUYORDU
Yaklaşık 5 yıl önce et fiyatlarının düşük olmasına rağmen besi hayvanlarının çalınması olaylarına daha çok rastlandığını belirten Nazif Karabulut, “Birkaç yıl önce, besi hayvanlarının çalınmasını engellemek için İl Emniyet Müdürlüğümüz’ün de destekleriyle besicilerimiz için eğitim semineri düzenledik. Bu seminerde besi çardaklarının hırsızlıklara ve benzeri sorunlara karşı nasıl korunması gerektiği yönünde bilgiler edindirdik. Bilgilendirme seminerinden sonra besicilerimiz gerekli güvenlik tedbirlerini aldılar. Konya şehir merkezinde bu tarihten itibaren besi hırsızlığı haberi duyulmadı” dedi. Etteki artış trendinin durduğunu ve yaklaşık iki aydan bu yana kırmızı etin üreticiden çıkış fiyatının 15 TL dolaylarında olduğunu söyleyen Nazif Karabulut, “Üreticilerimiz kırmızı eti piyasaya veya Et Balık Kurumu’na 15 TL’den veriyor ve kilogramda ortalama 50 kuruş kâr ediyor. Hayvanın bedeli, yem giderleri, işçilik, veteriner, aşı ve ilaç masrafı, nakliye, stopaj, mera fonu, borsa ve benzeri diğer giderler nedeniyle etin maliyeti bu seviyelere geldi” diye konuştu.
‘ET, VERGİLER NEDENİYLE VATANDAŞA 23 TL’YE ULAŞIYOR’
Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz ise, etteki artış trendinin durmadığını, kısa bir süre önce 15 TL’den aldıkları kemikli eti, şimdi 16 TL’ye alabildiklerini belirtti. Mehmet Cengiz, “Et fiyatlarındaki artış eğilimi bir süre durağanlık gösterdi. Tam et fiyatlarının gerileyeceğini düşündüğümüz sırada fiyatlar yeniden yükselmeye başladı. Vatandaş, kasapların 15 TL’den eti aldıkları halde neden 22-23 TL’ye sattıklarını merak ediyor. Şöyle ki, kasap eti kemik haldeyken 15-16 TL’ye alıyor. Tüketiciye ise kemiklerinden arındırıldıktan sonra veriyor. Kemik, yüzde 20’lere varan oranlarda fire verdiriyor. KDV, borsa, stopaj, gelir ve kurumlar vergileri de eklenince fiyat artıyor. Ne kadar istemesek de bu durum vatandaşa yansıyor” diye konuştu.
TAVUK ETİ DAHA CAZİP GELİYOR
Kırmızı et satışlarının yok denecek kadar az satıldığını söyleyen Kasaplar Odası Başkanı Cengiz, kırmızı ete alternatif olarak tavuk ve balık etinin vatandaşar tarafından daha çok ilgi gördüğünü söyledi. Havanın ısınması ile birlikte tavuk etine olan ilginin arttığını bildiren Mehmet Cengiz, “Tavuk etinin ortalama fiyatı 6 TL civarında. Bu nedenle daha çok tercih ediliyor” diye konuştu.
RASİM ATALAY Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.