İbibik!

          Başka ne vardı ki oynayacak? Ya diğer çocuklarla oyun veya tek başına bu tür oyunlar. O zamanlar İnternet kafeler yoktu, kahvehaneye yaşı tutmazdı. Evin köpeği, eşeği gibi hayvanlar başta olmak üzere hayvanlar oyuncak olarak kullanılırdı. Ha bir de til (tel) teker, üzerlikten biçer, zeytinyağı tenekesinden araba filan yapılırdı. Ama en heyecan verici olan canlı ve kanlı hayvanlardı. Ayrıca meraklarından birisi hayvan beslemekti.

            Bilen bilir Eskil’in kökeni göçebedir. Bu nedenle yakın zamana kadar birçok aile yazın yaylalara, kışın Eskil’e göçerdi. Onun ailesi bu ailelerdendi. İşte bu olay yazın köyde yaşadığı bir olay.

            Hayvanlarla oynamayı seviyor ya. Bir de o dönemde yaylalarında çok İbibik kuşu olurdu. Bir gün kullanmadıkları evin karşısında önceden dökülmüş taşların arasında bir İbibik’in girdiğini görür. Takip eder. Taşların arasından “cik cik” diye sesler gelmektedir. Taşları kaldırmaya başlar. Bu taşlar genellikle bir insan kafası büyüklüğünde taşlardır. Açtığı yer yaklaşık yarım metre derinleşir. İbibik yavrularını görür. Şimdi sayısını tam anımsayamaz ama 5-6 tane vardır. Analarıyla birlikte yakalar. Zaten anayı yakalayınca gerisine ne vardır ki? Yavrular eciş bücüş ufacık şeylerdir.

 Eskil yöresinde “Aşevi” olarak adlandırılan, genellikle iki bölümden oluşan mutfak yaygındır.  Küçük bir ev şeklindedir. Bu yer evin 5-20 metre yan tarafındadır. Yavrular ve anayı aşevinin, yine aynı yörede “Buhari” olarak söylenen baca deliğine kor. Koymasıyla birlikte ana “pırrr” diye uçar. Akşam olmak üzeredir. Eve gider. Çocukluk bu. Yavruları unutur gider.

Aradan bir süre geçer. Tekrar o eve gelir. Yavruları anımsar. Hemen Buhariye koşar. Yavrular koyduğu yerdedir. Ana İbibik yoktur. Yavrular ölmüş, çürümeye başlamıştır.

Bunca yıl geçer. Kötü bir niyeti olmazsa da, ne zaman o yavrular aklına gelse içinden bir şeyler kopar.

Bu yazı toplam 2876 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.