İlçelere Nisan karı yağdı

İlçelere Nisan karı yağdı
Pazar günü Konya ve bölgesini etkisi altına alan bir günlük yağış, Nisan ayı uzun yıllar ortalamasını yakaladı. Yağışlar Seydişehir, Ahırlı ve Hadim’de yer yer kar şeklinde görüldü

Kış mevsiminde beklenen kar yağışı kendisini Nisan ayında gösterdi. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, uzun yıllar Nisan ayı yağış ortalaması 37,3 kilogram olan Konya Ovası’na sadece pazar günü 15,5 kilogram yağış düştü. Nisan başından bu yana geçen 12 günlük sürede ise ovada metre kareye düşen yağış miktarı 24,3 kilogram oldu. Uzun yıllar Nisan ayı ortalamasının üzerine çıkılması bekleniyor.

AHIRLI, HADİM VE SEYDİŞEHİR’E KAR YAĞDI

Pazar günü Konya merkez ve ilçelerinde etkili olan yağmur, zaman zaman kar şeklinde görüldü. Ahırlı'da gece saatlerinde başlayan kar yağışı sonucu kar kalınlığının 5 santimetreye ulaştığı bildirildi. Hadim'de önceki geceden itibaren etkili olan karla karışık yağmur, sabaha karşı kar yağışına dönüştü. İlçe merkezinde 3-5 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığı yüksek kesimlerde yer yer 10 santimetreyi buldu. Seydişehir'de de aniden yağan kar, vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Nisan ayı olmasına rağmen akşam havanın soğuk olması ilçede kar yağışına neden oldu. 21.30 sıralarında başlayan kar yağışı gece 01.00'a kadar devam etti. Kar ilçe merkezinde tutmazken, yüksek kesimlerde kendini gösterdi. Yağışların önümüzdeki günlerde de devam etmesinin tahmin edildiği bildirildi.
HUBUBAT ÜRETİCİSİ SEVİNDİ,MEYVE ÜRETİCİSİ TEDİRGİN
 
Yağışları tarım arazileri üzerin etkisini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, hububat üretiminin merkezi olan Konya Ovası'nda ve benzer karasal iklime sahip yerlerde Nisan ayı başında bitkinin yoğun şekilde suya ihtiyaç duyduğunu, pazar günü yağan yağmurun bu açıdan tam zamanında yağdığını söyledi.
 
Mayısın ortasına kadar sürecek bol yağışın ovada rekolteyi artıracağını vurgulayan Taşpınar, ''Pazar günü yağan ve devam etmesi beklenen yağış, hububat için bir sulama yerine geçti, çiftçinin işini kolaylaştırdı. Yalnız, havaların kapalı gitmesi nedeniyle mantari hastalıklar artabilir, çiftçi tarlasını sürekli kontrol etmeli. Ayrıca sulu alanlar için bugünlerde yüzde 33 nitrat ya da amonyum sülfatla gübreleme yapılmalı'' dedi.
 
ARI ÇALIŞMIYOR, KİRAZ VE ELMA ÜRETİCİSİ TEDİRGİN
 
Konya Tarım İl Müdürlüğü’nde görevli meyvecilik uzmanı Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan ise havaların kapalı gitmesinin çiçek döneminde olan elma ve kiraz yetiştiricisini tedirgin ettiğini söyledi.
 
Havaların kapalı gitmesinin, döllenmesi sadece arıyla gerçekleşen kiraz ağaçlarında tıpkı don gibi zarara neden olabileceği dile getiren Ayan, şunları kaydetti: ''Çiçeklenme döneminde hava kapalı devam eder ve sıcaklık 14 derecenin üzerine çıkmadığı için arı kiraz ağaçlarında çalışamazsa, tozlanma ya da döllenme olmaz, verim önemli oranda azalabilir. Zaten kaysı, erik ve bademde kısa süre önce yaşanan don nedeniyle Konya'da yüzde 80 oranında zarar var. Umarız şu an çiçeklenme döneminde olan kirazda benzer bir durum yaşanmaz. Ayrıca Karaman ve Konya'da çiçek açmaya başlayan elma ağaçlarının da dondan etkilenmemesini diliyoruz. Kiraz ve elma yetiştiricileri bugünlerde zirai don uyarılarını dikkatle takip edip, uyarı yapıldığı akşam mutlaka tarlalarında sap saman yakmalıdır. Gerekiyorsa, hava sıcaklığını 1-2 derece artırıcı etki yapan yağmurlama da devreye sokulabilir.''
Merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.