İntibak Yasası 9 kişinin yüzünü güldürerek geliyor

2000 yılı öncesi emeklileri kapsayan intibak yasası düzenlemesi 2013 yılının başından itibaren uygulamaya konulacak ve sürekli olacaktır. Yapılacak zam farkları Ocak 2013 yılında maaşlara yansıyacaktır. İntibak Yasası 2,7 milyon emekli vatandaşımızın umudu olmuştur. İntibak yasasını en büyük amacı 2000 yılı öncesi emeklilerin maaşlarındaki adaletsizlik giderecek ve eşitsizliği ortadan kaldırmaktır.

Hükümet 2000 yılı öncesi emekli olan 2,7 milyon vatandaşın maaşını düzenleyen yasa tasarısını geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu toplantısında görüşerek tasarıya son şeklini vermiştir. Netleşen yasa tasarısında en çok kişinin yararlanması ve en çok artışın yapılması yasanın kırmızıçizgisi oldu diyebiliriz. Bu kırmızıçizgiye göre asgari 10-20 ve azami 250-290 TL’ varan zamların yapılması öngörülmektedir. Bu artışların neye göre belirleneceği ise emekli olmuş vatandaşlarımızın kendi prim gün sayısı, ne zaman emek olduğu ve ne kadar prim ödediğine bakılarak hesaplama yapılacaktır. Yasada refah payı da % 75 olarak ön görülmüştür. Böylelikle 1,5 milyona yakın emekli 100-290 TL arasında değişen artıştan faydalanacak. Yani 10-20 TL lik artıştan çok az sayıda emekli için geçerli olacak. Örneğin asgari ücretten prim ödemiş ve 2000 yılı öncesinde emekli olmuş bir işçinin emekli maaşı 869 liradan bin 159 liraya yükselecektir. Mevcut durumda ise 9 bin gün prim ödeyen ile 3 bin 600 gün prim ödeyen aynı maaşı alıyor. Söz konusu intibak ile eşitsizlik ortadan kaldırılıyor. Ayrıca bu intibak yasasında yaşlılık, malullük ve ölüm aylıklarına da yansıtılacaktır. Bütün bu yapılacak değişikliklerin devletimiz bütçesine büyük maliyetler getirecektir. İntibak Yasası bütçeye 2.5 milyar TL ek maliyet getirmesi demektir.

Devletimizin gerçekten çok güçlü olduğunu görmemezlikten gelemeyiz. Bütün bunların yapması ve daha önceki yazımda da belirttiğim gibi intibak yasasını çıkarmayı bu güne kadar hiçbir hükümet ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı göze alamamıştı. Ama Sayın Bakanımız Faruk Çelik Bakan olması ile birlikte bu yasasın çıkmasına öncülük etmiştir. İntibak Yasası emekli olmuş vatandaşlarımızın arasındaki eşitsizliği giderecek, refah seviyesinin yükselmesini sağlayacaktır. Vatandaş olarak Devletimize olan vergilerimiz eksiksiz ve gününde ödeyelim. Ülkemizin ve vatandaş olarak buna gerçekten çok ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum.

Güçlü olarak Sosyal Güvenlikte Kalın.

Hüseyin GÜÇ

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

Bu yazı toplam 1020 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.