Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

Konuşmak

Konuşmak

 Kuran’ı Kerim’de kainatın yaratıcısı Hz. Allah İsra süresi 53üncü ayeti Kerimesinde bakın ne buyuruyor. “ Kullarıma söyle ;  sözün en güzelini konuşsunlar. Sonra şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan insanın apacık düşmanıdır.”

Değerli okurlarım; bu hafta bu konuyu seçmemin sebebini sizlerle paylaşmak istiyorum. İlçemizde bir yüksekokul yapılsın. Eskilimizin geleceği adına iyi olur. Hem ilçemiz gelişir, hem daha iyi tanıtılır. Okul yapılınca ekonomi adına ilçeye büyük katkı sağlar” denildi ve bu hususta dernek kuruldu. Binayı eskilliler olarak biz yapalım, kalanını devletimiz tamamlar dedik, Allah’a güvenildi ve yola çıkıldı. Allah’ın izniyle siz değerli vatan evlatlarının yardımıyla bu iş bitecek hiç kuşkumuz yok. Şimdiden emeği geçen, yardım elini uzatan, bu uğurda çalışan herkesten Allah razı olsun diyorum. Ama yanlış yanlış konuşan toplumda insanlar arasında kopmaları kamçılayan sözler duyunca da üzülmüyor değilim. Güzel söz söylemek, tatlı konuşmak için diline hakim olmak herkesin en başta gelen vazifesidir. Ahmet İbşihi hazretlerinin dediği gibi; Söz Söylemeyi öğrenmek, Kılıç kullanmayı öğrenmekten zordur. Hz. Ebu Bekir (R.A.) başıma ne geldiyse dilim yüzünden geldi diyor. Bir ata sözümüzde,” Sana senden olur ne olursa, başın rahat olur dilin durursa” diyor.

Kıymetli okurlarım; Kutadgu Bilig diyor ki!

İnsanda dilince değişir kader,

Ya yurda baş olur, ya başı gider,

Kem söz duyanları hep pişman eder,

Ederse iyi söz insanı sultan eder.

Çok defa söylediklerinin yüzünden kazandığınız düşmanlar, yaptıklarınız yüzünden kazandığınız dostlardan daha farklıdır. Dostluklar dil ile kazanıldığı gibi, dil ile düşmanlığa çevrilmiştir. Ehli Hikmet şöyle diyor; Dil yarası diş yarasından daha derin, daha keskin olur. Hz Mevlana’nın bir sözüyle size veda ederken hürmet ve selamlarımı sunuyorum. “ Bir söz alemi viran eder, ölmüş tilkileri arslan eder.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi