Mahallenin Kaderini Değiştiren İmamlar
“İmamlar ve öğretmenler ayağa kalkmadan ümmet ayağa kalkmaz!” tespitine katılmamak mümkün değil. Öğretmen kökenli olduğum için, bir öğretmenin topluma neler katabileceğini, neleri değiştirebileceğini gözlerimle gördüm. Gözlemlerimi ve notlarımı “Öğretmen Tohumda Ormanı Görmeli” adıyla kitaplaştırdım.
Bu kitabın konusu öğretmenler değil, din görevlisi imamlar ve imamları yöneten müftülerdir. Mesleğin içinde olmayan biri olmamama rağmen, mesleği icra eden birçok insanla birlikte olmanın, bana sağladığı gözlemler sayesinde, böyle bir çalışma yapmaya karar verdim.
Eski alimlerin hayatlarını ve mücadelelerini bilmek, onların fedakarlıklarını konuşmak elbette güzeldir. Ancak benim derdim, dedelerimizin bizim için yaptıkları değil, “Torunlarımızı kurtarmak için biz ne yapabiliriz?” sorusuna cevap aramaktır. Beni bu noktaya getiren ise, içinde yetiştiğim ve dolaştığım çevremdir.
Din eğitimi, din hizmeti gibi konuların konuşulduğu ortamlarda en çok “eski” alimlerin mücadeleleri konuşuluyor. Özellikle son yüz yıl içerisinde yaşamış, Kur’an harflerinin yasaklandığı dönemlerde “mağaralarda” ders veren hocalarımız konuşuldu hep.
Birçoğu hayatta olmayan Allah dostlarının, hayat hikayelerini ve mücadelelerini konuşmaktan, camisinde ki çocuğa zaman ayırmayan insanların varlığı dikkatimi çekti. Dedelerini konuşmaktan çocuklarına / torunlarına zaman ayırmayanlar, torunlarını kaybediyorlar.
Değil 50 yıl, 20 yıl önceki çocuklarla bile iletişim kurmanın şartları farklıydı. Bugünün çocuklarıyla iletişim kurma yolları üzerine, yeniden düşünme zorunluluğu olduğunu fark ettim.
Bir İmam Hatip Lisesi mezunu olarak, çevremde genelde bu camianın insanları var. Son yıllarda, diyanet camiasıyla birlikte yapmaya başladığım eğitim konferansları, beni böyle bir kitap yazmaya yöneltti. İlk başlarda birkaç değerli din görevlisi kardeşime, sonra değerli müftü arkadaşlarıma danıştım. Benim zihnimde küçük bir fikir olarak var olan bu çalışmadan bahsettiğim arkadaşlar, “Böyle bir çalışmaya acilen ihtiyaç var!” dediler. Ne yalan söyleyeyim, onların heyecanı bana bu gazı verdi.
Cami inşa etmekten insan inşa etmeye zaman ayıramadık…
Cami inşa etmek için bir araya gelenler, sokak çocukları ve tinercilerin elinden tutmak için de bir araya gelecekler mi bir gün?
Prefabrik yapılarda kılınan namaz kabul olur. Ancak, sokak çocuklarının ve tinercilerin çok olduğu bir ortamda, lüks camilerde kılınan namaz kabul olur mu bilmiyorum! “Vay o namaz kılanların haline!” ayeti düşündürmeli, lüks cami inşa etme yarışı içinde olanları.
Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez bir toplantıda, “Peygamberimiz (as) veda hutbesinde, 100 bin kişiye konuşma yaptı. O 100 bin kişi, dünyayı değiştirdi. Biz, 150 bin kişilik diyanet personeli olarak, daha Türkiye’ye sahip çıkamıyoruz” demiş. “Nerede hata yapıyoruz?” sorusu, hepimizi düşündürmeli.
Kitabın İçeriği
BÖLÜM 1
Notlarım ve Gözlemlerim
İnsan inşa etmek!
Camiler ve Din Görevlileri Haftası
Devlet Memuru!
Caminin toplumsal fonksiyonu
Gayret ve çabanın dünyadaki ödülü
Takva, işini iyi yapmaktır
BÖLÜM 2
MÜFTÜ
Bir müftünün heyecanı…
Müftülük Halka Açılım Projesi
Meal Mukabelesi yapan cami var mı?
Bir Müftü İHL öğrencilerini ihmal etmemeli!
Üniversite öğrencilerine aynı hutbe okunmamalı!
Müftü Mustafa BİLGİÇ
Müftü Hüseyin DEMİRTAŞ
BÖLÜM 3
İmamlar
Notlarım ve Gözlemlerim
İmamlar ve Aile problemi.
Tam Koca!
Everdik, emekli ettik, gönderdik.
Hizmet edebilmek için Hicret eder misiniz?
İmamlara rotasyon
Diriltmesi gereken hutbeler!
En önemli 10 dakika!
Ses ve Hitabet yeteneği, sadece Allah vergisi mi?
Örnek İmamlar
Mehmet KESKİN
Mustafa ERDEM
İbrahim TUNÇ
Sonsöz Yerine
Suçlu biziz ey cemaat!
ORTAK ÖZELLİKLERİ
Sonsöz
İki Örnek Proje
Cami merkezli atölye çalışmaları ve gençlikle buluşma projesi (Mustafa Erdem)
Cami merkezli hayat projesi (Mehmet Keskin)
Künye
Kitabın Adı : Mahallenin Kaderini Değiştiren İmamlar
Yazarı : Sait Çamlıca
Yayınevi : Oku-Yorum Yayınları
Sayfa sayısı : 260 sayfa
Ücret : 12 TL
Sipariş Tel : 0 (535) 3594300
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.